Home Analiza Karlo Jurak: Milanović želi pokazati da HDZ nema monopol na Hrvatsku

Karlo Jurak: Milanović želi pokazati da HDZ nema monopol na Hrvatsku

by Ante R.

Politički analitičar Karlo Jurak komentirao je u N1 Studiju uživo dosadašnji dio mandata predsjednika Republike Zorana Milanovića.

“Meni se čini da on ne želi biti dio te ekipe”, kaže o nedolasku Zorana Milanovića na božićni prijem SNV-a.

“Očito nije gledao na to da se okuplja s ljudima koje smatra elitom, on želi biti predstavnik naroda i ta poruka je na tragu onoga što je ranije pokazivao Milanović”, kaže Jurak. Na pitanje je li ipak mogao poslati nekog predstavnika na božićni prijem, Jurak kaže kako smo već mnogo puta vidjeli da on ne mari za dobre prakse nego da postupa kao Zoran Milanović i da to može biti i veliki problem jer se “nalazi u procjepu da je teško biti na vlasti, a on jest na vlasti, a ujedno biti i neformalni lider oporbe”.

Za Milanovićev dosadašnji mandat kaže da ga nije iznenadio.

“Kad je on ušao u kampanju 2019., oni koji su odlučili podržati ga, htjeli su u njemu vidjeti ono što on nije i upisivali su u njega svoje želje i htijenja. On je dugo u politici, mogli smo naučiti kakav je bio kao premijer, da je donosio nepopularne poteze, da je davao izjave koje su bile na granici, ali je sve to zabarušio u taj svoj slogan. Moja je teza da se on neće kandidirati za drugi mandat i njegova nekandidatura za tri godine će biti kruna na sve to.” “Nemam za to dokaza, ali tako mi se čini”, kaže Jurak dodajući da je Mianović uveo prakse koje odstupaju od dosadašnjeg ponašanja predsjednika.

“Siguran sam da on na ovoj poziciji se želi obračunati sa svima koji su mu, dok je bio premijer, postavljali klipove pod noge. To nije samo HDZ, nego i akteri iz civilnog društva koje je počeo napadati još prošle godine”, kaže. Jurak smatra da ljudi “evidentno vole što on kaže sve što misli”.

U sukobu Milanovića  s ministrom obrane Jurak, kaže, vidi više agrumenata na strani Milanovića. “Problem je što se političke rasprave ne vode na razini argumenata, nego su unaprijed postavljene simpatije, to je loše. Ne mislim da je Milanović razočarao, ne mislim da je izbgubio puno pristalica, dobio je neke nove”, kaže.

“On neće toliko dobiti na desnice one koji su svrstani uz HDZ, više će dobiti onaj dio ideološki nedifiniranih, onih koji se traže i kolebaju, dosta veliku masu ogorčenih građana koji se traže i dio desnice koja je zajahala na temama poput Mosta”, kaže Jurak koji smatra da bi Milanovića mogao istisnuti samo jak kandidat desnice kojeg – nema.

“Interesantno je da on suvereniste poput Orbana uglavnom kritizira, čak i vrijeđa. U kampanji ih je nazivao kabadahijama referirajući se na predsjednika Srbije i mađarskog premijera. Rekoa bih da se taj suverenizam razlikuje od onog koji koriste drugi, što taj nije toliko određen etnonacionalizmom nego onime ‘ajmo pokazati’, on je to radio i kao premijer”, govori.

“Na početku je bio blagonaklon prema Vladi. Nije dugo trajalo. On želi pokazati da nije HDZ taj koji ima monopol na Hrvatsku i domoljublje. Plenković je tu laka meta jer nama habitus nekog tvrdog nacionalista. vjerujem da ima i razloga koji su privatne prirode, ali to je u sferi nagđanja”, govori.