Home Vijesti MVEP uputilo prosvjednu notu BiH zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci

MVEP uputilo prosvjednu notu BiH zbog otkrivanja ploče Milanu Tepiću u Banjoj Luci

by Ante R.

Hrvatski veleposlanik u BiH uručio je prosvjednu notu ministarstvu vanjskih poslova te zemlje zbog toga što je u Banjoj Luci otkrivena ploča majoru JNA Milanu Tepiću koji se 1991. raznio u skladištu oružja u Bjelovaru.

 

Major Jugoslavenske narodne armije Milan Tepić 29. rujna 1991. godine izazvao je eksploziju 170 tona streljiva i eksploziva u vojnom skladištu na Barutani u Bjelovaru, pri čemu je poginulo 11 hrvatskih branitelja bez čije intervencije bi tragedija bila i veća.

 

Gradonačelnik Banja Luke Draško Stanivuković u nedjelju je povodom neustavnog Dana Republike Srpske otkrio ploču Tepiću, “posljednjem jugoslavenskom narodnom heroju”.

 

„Ako se svi budemo držali riječi, kao što je to učinio major Milan Tepić, Republika Srpska ima sigurnu budućnost“, rekao je tom prigodom 28-godišnji gradonačelnik, naglasivši da je taj čin „za najveće moguće poštovanje“.

 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je priopćenjem ukazalo na neprihvatljivost ovakve odluke vlasti Banja Luke jer “veliča teroristički čin osobe koja je tijekom velikosrpske agresije na Republiku Hrvatsku, u samoubilačkoj akciji svjesno uzrokovala smrt velikog broja hrvatskih branitelja i civila te ogromna materijalna razaranja Grada Bjelovara“.

 

MVEP ističe da se gradske vlasti Banja Luke time „poistovjećuju sa zločinačkom velikosrpskom politikom“ i ugrožavaju „proces izgradnje povjerenja i razvoja dobrosusjedskih odnosa“.

 

Po Milanu Tepiću nazvane su ulice u brojnim gradovima u Srbiji, a u rujnu 2017. otkriven mu je spomenik u Beogradu, na 26. godišnjicu njegovog čina. Vijence mu je položio tadašnji ministar obrane, danas ministar unutarnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, uz predstavnike srpske vojske.

 

Tadašnji srbijanski ministar vanjskih poslova i aktualni predsjednik parlamenta Ivica Dačić, rekao je pak da je Tepić kao „oficir JNA koji je položio zakletvu državi i odgovarao za živote mladića u svojoj jedinici bio oličenje časti i morala“. – Hina