Home Izdvojeno HOĆE LI PLENKOVIĆ REAGIRATI Pupovcu nije žao što je išao na proslavu genocidne tvorevine i druženju s ratnim zločincima

HOĆE LI PLENKOVIĆ REAGIRATI Pupovcu nije žao što je išao na proslavu genocidne tvorevine i druženju s ratnim zločincima

by Ante R.

U povodu godišnjice Mirne reintegracije istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema te međunarodnog priznanja Hrvatske, zajedničku sjednicu održali su Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina Vukovar u Vukovaru. Nakon sjednice, Milorad Pupovac odgovarao je na pitanja novinara o njegovoj nazočnosti na proslavi nelegalnog dana entiteta Republike Srpske (BiH) u Banjoj Luci.

 

“Ne žalim što sam išao na akademiju obilježavanja dana RS-a jer ništa u mojim namjerama nije bilo da bih trebao žaliti. Moje prisustvo nije imalo politički karakter niti karakter slaganja ili neslaganja s ljudima koji vode žestoke polemike o tome kako bi trebala biti ustrojena BiH. Moje prisustvo kao predsjednika SNV-a je prije svega bilo povezano sa suradnjom s institucijama RS-a”, kaže Pupovac.

 

“Ne vidim razloga za žaljenje zbog toga. Vidim razloga za žaljenje što neki ljudi vide problem u suradnji s jednim entitetom. Ova mirna reintegracija bi trebala biti dokaz našem doprinosu miru i našoj želji da mir ne vlada samo u Hrvatskoj nego i u drugim zemljama koje tog mira u dovoljnoj mjeri nemaju”, kaže Pupovac dodajući da je blizak poruci koju je na akademiji poslao patrijarh srpski.

 

Nastavak suradnje

 

Pupovac kaže da će se nastaviti suradnja s institucijama RS-a u humanitarnim pitanjima te da nikada nije ulazio u unutarnja pitanja BiH.

 

“U BiH se vode rasprave o tome što je ustavno, a što nije, mi se u te rasprave nismo uplitali. Tamo se vode ozbiljne rasprave o tome kakva sudbina je BiH. Mi smatramo da BiH treba biti zemlja mira”, poručuje Pupovac i dodaje da sva tri naroda u toj zemlji trebaju doći do boljih odnosa međusobnim razumijevanjem.

 

“Mi ne svađamo narode BiH niti smo to ikad činili. Ni prema jednom nemamo dvostruki aršin. Niti smo njihovi tutori”, govori.

 

“Ja nisam u sporu, ako smatrate da sam u sporu, morali biste to dokazivati. Ako smatrate da sam ja čovjek koji će dezintegrirati BiH više nego što je ona dezintegrirana, onda mi to morate dokazivati”, kaže Pupovac.

 

“Ja nisam čovjek ružnih riječi, pazim kako komuniciram. Nikad nisam imao problema s priznavanjem BiH, kao ni bilo koje druge zemlje, krenuvši od vas. Zašto baš u uHrvatskoj, i zašto baš od vas, toliki interes za moje pojavljivanje na toj svečanoj akademiji. Ja sam išao kao predstavnik srpske zajednice, ja nisam više državni predstavnik”, kaže Pupovac. Dodaje da je došao zahvaliti onima koji su iz siromašne zemlje odvojili da bi pomogli još siromašnijima od sebe.

 

“Nisam nenavikao na to da mi se u ovih 30 godina pripisuju stvari koje mi se ne mogu pripisati”, kaže Pupovac.

 

“Što se tiče teških i meni neprihvatljivih riječi, više sam puta govorio protiv toga, pa ću i danas reći da sam protiv toga. Ja tamo nisam imao priliku govoriti, samo slušati, iz drugog reda, kao što kažete. Čuo sam ženu koja me  je pozvala i koja je imala vrlo uravnotežen govor, gospođu Cvijanović”, govori Pupovac dodajući i da je patrijarh na akademiji govorio onako kako bi svi trebali govoriti.

 

Retorika u BiH

 

Na pitanje je li tamo bila huškačka retorika, Pupovac kaže kako ima “poprilično istančan sluh za jezik”. “Nemojte mi u usta stavljati riječi koje vi mislite da bih ja trebao reći. Možda bih ja rekao i goru riječ od tih, ali nije pristojno da mi to radite. Svjestan sam da retorike u BiH imaju razorno loš karakter za odnose u BiH”, kaže Pupovac na pitanje o retorici koja se mogla čuti na akademiji kojoj je nazočio. Bosnom i Hercegovinom se, kaže, ne bavi, ali intenzivno prati i ako ga netko bude tražio, reći će što misli oko toga.

 

“Ne ispostavljajte račun meni umjesto onima koji nisu djelovali, a ovlašteni su da djeluju”, govori Pupovac naglašavajući da je došao iz razloga “posve nepolitičke prirode”.

 

Pupovac kaže i kako dijeli zabrinutost drugih zemalja za stanje u BiH, ali da su te zemlje imale mnogo više prilika od njega da narodima u Bosni i Hercegovini pomognu da nađu zajednički jezik i dođu do konačnog mira.

 

Pupovac na proslavi Dana RS-a

 

Podsjetimo, vlasti RS-a u nedjelju su u Banjoj Luci mimohodom obilježili 9. siječnja koji u tom entitetu proslavljaju kao praznik, unatoč činjenici da ga je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, a srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tom je prigodom poručio kako je Republika Srpska država.

 

Proslava je uključila i mimohod pripadnika temeljne i posebne policije, a na počasnom mjestu bili su osuđeni ratni zločinci poput Vinka Pandurevića kojega je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) pravomoćno osudio na 13 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti, uključujući tu genocid u Srebrenici.

 

Svečanosti su nazočili kineski i ruski diplomati i dužnosnici iz Srbije.

 

Milorad Pupovac, hrvatski saborski zastupnik te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) sudjelovao je na svečanoj akademiji povodom 30. godišnjice RS-a u subotu, 8. siječnja 2022..

 

Nakon reakcija u javnosti, Srpsko narodno vijeće izjavilo je da odlazak Pupovca na proslavu tzv. Dana Republike Srpske u Banja Luci nije imalo politički karakter, već razloge vezane za izbjeglice i humanitarnu pomoć Baniji.

 

Premijer Andrej Plenković u srijedu je izjavio kako je Pupovac na proslavi sudjelovao u svojstvu predsjednika SNV-a, a ne kao predstavnik parlamentarne većine.

 

U ponedjeljak je Europska unija snažno osudila negativnu i zapaljivu retoriku koju su koristili čelnici Republike Srpske, jasno dajući do znanja da je spremna i za sankcije, a Sjedinjene Američke Države u utorak su pozvale vlasti BiH da istraže izvješća o veličanju ratnih zločina tijekom zabranjene proslave Republike Srpske i incidentima usmjerenim protiv povratnika u gradove iz kojih su istjerani nesrpski stanovnici, prenosi N1.