Home Sport Đokovićeva obitelj kaže da su politika i “drugi interesi” dominirali slučajem

Đokovićeva obitelj kaže da su politika i “drugi interesi” dominirali slučajem

by Ante R.

Obitelj Novaka Đokovića objavila je u nedjelju da je “vrlo razočarana” odlukom australskog suda da mu se poništi viza i deportira iz Australije, zbog koje prvi tenisač svijeta neće imati priliku braniti titulu na prvom Grand Slam turniru u godini koji je osvajao rekordnih devet puta.

Đoković se ranije u nedjelju ukrcao u zrakoplov kako bi otišao iz Australije nakon što je savezni sud potvrdio vladinu odluku o ukidanju njegove vize uz obrazloženje da Đokovićeva odluka da se ne cijepi protiv koronavirusa predstavlja rizik za zemlju.

Obitelj u priopćenju navodi da razlozi za odluke australskih vlasti nisu sportski, već da su prevladali politički interesi.

“I pored skandaloznog ponašanja prema Novaku, vjerovali smo da će sport pobijediti. Vjerovali smo da će biti uvažena činjenica koju je sud potvrdio – da Novak ima valjanu vizu, da će pravda biti zadovoljena i da nikakvi ‘javni interesi’ neće biti izgovor za odluku koja je donesena”, stoji u priopćenju.

Obitelj ističe da je ponosna na Novaka, na “snagu koju je pokazao i borbi koju je dostojno vodio”. “Vjerujemo da će iz ove situacije izići jači i da će vrijme pokazati ono što je nesporno uvijek do sada potvrđivao, a to je da je veliki šampion i čovjek”, naglaila je obitelj teniske zvijezde.

Odluku suda ranije u nedjelju kritizirali su srbijanski predsjednik i premijerka Aleksandar Vučić i premijerka Ana Brnabić ocijenivši je besmislenom i skandaloznom.

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik priključio se u nedjelju potpori Đokoviću rekavši kako su ga australske vlasti deportirale zato jer je Srbin.

Jednoglasna odluka tročlanog sudačkog vijeća zadala je posljednji udarac Đokovićevim nadama da će osvojiti rekordnu 21. Grand Slam pobjedu na Australian Openu.

Srpski igrač se u nedjelju navečer u Melbourneu ukrcao na let Emiratesa za Dubai, samo nekoliko sati nakon presude, rekao je Reutersov svjedok.

Zrakoplov je poletio nešto iza 22,30 sati po lokalnom vremenu.

Let je zaokružio putovanje koje je započelo kada su Đokovića, najboljeg svjetskog igrača, 6. siječnja prvi put pritvorile australske imigracijske vlasti, a sud naredio da ga pusti na slobodu 10. siječnja.

Zatim je ponovno pritvoren u subotu.

Đoković je nakon odluke saveznog suda u nedjelju rekao da je izuzetno razočaran jer to znači da ne može sudjelovati na turniru koji počinje u ponedjeljak.

“Poštujem presudu i surađivat ću s nadležnim tijelima u vezi s mojim odlaskom iz zemlje”, rekao je u priopćenju i poželio uspjeh turniru.

Đoković, 34, uložio je žalbu na korištenje diskrecijskih ovlasti ministra za imigraciju Alexa Hawkea koji je ukinuo njegovu vizu.

Ministar je rekao da bi Đoković mogao biti prijetnja javnom redu jer će njegova prisutnost potaknuti raspoloženje protiv cijepljenja usred najgoreg vala epidemije koronavirusa u Australiji. – Hina