Home Vijesti Tribina u povodu 30. obljetnice priznanja: F. Tuđman tvorac moderne Hrvatske

Tribina u povodu 30. obljetnice priznanja: F. Tuđman tvorac moderne Hrvatske

by Ante R.

Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman bio je iznimno važan za uspostavu hrvatske državnosti te je tvorac moderne Hrvatske, istaknuto je na tribini koju je u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja, u Kući jezika i kulture Peristil, organizirala udruga Prokultura.

“Tuđmanova politička krilatica ‘Jedina i vječna Hrvatska’ je ključna za razmišljanje o Hrvatskoj i njenoj budućnosti,” istaknuo je povjesničar i publicist Tihomir Rajčić dodavši kako Tuđman kao tvorac moderne Hrvatske ima posebno mjesto.

“Tuđmanovo nasljeđe živi i danas u Izvorišnim osnovama Hrvatskog ustava koje precizno propisuju okvir nacionalnog povijesnog narativa kojeg imaju svi narodi koji drže do sebe i kojeg Hrvati tek moraju stvoriti,” rekao je.

Poručio je i kako je “država i kuća i dom, a narod bez države je beskućnik”.

Osvrćući se na državotvorne pouke iz 20. stoljeća Rajčić je podsjetio na mračne trenutke Londonskog ugovora (1915.) po kojem je Hrvatska bila raskomadana. “Ovaj ugovor i europske i balkanske političke manipulacije i trgovanje hrvatskim teritorijem i danas služe kao povijesna pouka o tome koliko je važno imati svoju državu i institucije koje će štititi nacionalne interese”, rekao je Rajčić u subotu na tribini “Jedina i vječna Hrvatska”.

Predsjednica udruge Prokultura Nansi Ivanišević je istaknula  kako je od posebnog interesa obilježavanje važnih događaja iz hrvatske povijesti i čuvanja tradicija hrvatske državnosti.

Dodala je kako će Kuća jezika i kulture i ubuduće obilježavati takve događaje i datume, a 15. siječanj je datum ponosa za Republiku Hrvatsku jer je na taj datum prije 30. godina međunarodno priznata.