Home Kolumne Vladajući Čačić o fijasku s obnovom: Horvat bi već bio smijenjen, a Hanžek je potpuno potkapacitiran

Vladajući Čačić o fijasku s obnovom: Horvat bi već bio smijenjen, a Hanžek je potpuno potkapacitiran

by Ante R.

Predsjednik Rreformista i bivši ministar u vladi Zorana Milanovića Radimir Čačić govorio je za Nacional o procesu obnove potresom razrušenih područja na Banovini i u Zagrebu te otkrio zašto premijer Plenković još nije smijenio ministra Darka Horvata.

O dosadašnjem fijasku s obnovom, neučinkovitosti države i njenih tijela, stanju na terenu i koracima koje treba poduzeti da se ne bi izgubio donirani europski novac tjednik Nacional razgovarao je s Radimirom Čačićem, bivšim ministrom graditeljstva u vladi Ivice Račana i prvim potpredsjednikom vlade Zorana Milanovića od 2011. do 2012., bivšim predsjednikom HNS-a i sadašnjim predsjednikom Reformista koji je do lokalnih izbora 2020. obnašao dužnost varaždinskog župana.

 

Po struci arhitekt i postdiplomant s Harvarda, Čačić je upamćen po učinkovitoj izgradnji stotina kilometara modernih autocesta, što je bio povijesni pothvat Račanove vlade. Predsjednik je stranke Reformisti koja je izgubila izbore u Varaždinskoj županiji na lanjskim lokalnim izborima. U Hrvatskom saboru Reformisti podržavaju vladajuću većinu, dok su na predsjedničkim izborima prvi podržali kandidaturu Zorana Milanovića i prije odluke SDP-a, piše Nacional.

 

“Horvat bi možda i bio smijenjen da oporba nije pokrenula inicijativu za njegov opoziv. Ovako je njegova pozicija zacementirana do daljnjega i toga je oporba svjesna. Mi u tome nećemo sudjelovati jer je odluka o smjeni ministra na premijeru. Njegov je posao da donosi odluke o svojim ministrima. No ja smatram da tu priču treba drugačije postaviti i da problem nije samo u Horvatu. U Vladi ima i uspješnijih i manje uspješnih od njega. Damir Vanđelić koji je dao ostavku na čelu Fonda za obnovu nije je pokrenuo. Gordan Hanžek, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje je potpuno potkapacitiran. A među njima, kao ni s Tomom Medvedom, koji je na čelu Stožera civilne zaštite za obnovu Sisačko-moslavačke županije nije bilo koordinacije, centralnog sustava praćenja i jasne vertikale odlučivanja. To je najveći problem”, rekao je, uz ostalo Čačić.

 

Cijeli intervju je OVDJE.