Home Izdvojeno Zbog izgubljenih milijardi iz EU-a za obnovu oporba bi rušila i ministra Horvata i cijelu Vladu

Zbog izgubljenih milijardi iz EU-a za obnovu oporba bi rušila i ministra Horvata i cijelu Vladu

by Ante R.

Debakl s izgubljenim milijardama za obnovu, koje je poklonila Europska komisija, još je jedan razlog za smjenu ministra Darka Horvata, uvjerena je oporba.

No, dio njih smatra da nije dovoljno rušiti samo ministra, već cijelu Vladu. Njihove planove otkriva Marina Brcković…

Ostavka ministra Horvata nije dovoljna. Zbog spore obnove i propalih milijardi, oporba će tražiti i opoziv premijera.

“Treba novce početi koristiti sad, odmah sad. Ministar Horvat se pokazao da je apsolutno nedorastao tom zadatku, prva odgovornost je odgovornost onog tko je na čelu. To je premijer Plenković”, tvrdi Anka Mrak Taritaš.

“Kad se vidjelo da prolazi mjesec, dva, tri, pola godine, godinu, a do obnove ne dolazi, tu se moralo ranije reagirati. Dakle, glavni krivac je Andrej Plenković i kompletna Vlada treba dati ostavku”, kazao je Nino Raspudić.

Prvog čovjeka obnove brane koalicijski partneri. Za njih je glavni krivac troma birokracija.

“Nije bitno što će ministar Horvat, hoće li on biti ili neće biti. Hoće li on imati podršku vladajuće većine ili neće imati. Jedan čovjek sigurno neće unaprijediti sustav”, izjavio je Dario Hrebak.

Birokracija, ministar ili kombinacija? Iskorišteno je svega 2 posto od 5 milijardi i 100 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti. Preostalih gotovo 98 posto sredstava, povući treba u manje od pola godine, a jasno je svima, pa i vladajućem Hrebaku da je to nemoguća misija.

“Šteta jer prilika je bila dobra, prilika je bila tu”, rekao je Hrebak.

“Jedan dio odgovornosti svakako leži na sustavu. Presporo, pretromo, neefikasno, nedovoljna koordinacija. Drugi dio odgovornosti je na korisnicima koji očigledno je, da uz sve poslove koji rade, nemaju dovoljno kapaciteta da dovoljno brzo i kvalitetno pripreme projekt”, objašnjava Ariana Vela, konzultantica za EU fondove.

Vlada je tu prepreku vidjela u produženju roka. Premijer obećavao: jedan poziv predsjednici Europske komisije sve rješava.

“Siguran sam da ćemo doći do toga da se ti rokovi produlje”, tvrdio je premijer Plenković, a akon što se shvatilo da se rokovi ne mogu produžiti iz Vlade su okrenuli priču.

“Mi nismo tražili produljenje roka, niti se to u ovom trenutku razmišlja”, kazala je Nina Obuljen Koržinek.

“Niti je Hrvatska u ovom trenutku formalno podnijela bilo kakav zahtjev niti je formalno stigla bilo kakva odbijenica”, kazao je Horvat.

No, da je ona gotova stvar, smatra stručnjakinja za EU fondove. Pa ćemo novac za obnovu javnih institucija morati povući iz Nacionalnog plana oporavka, ali i drugih izvora.

“On sigurno neće pokriti cjelokupnu štetu niti alokaciju koja će se ovdje izgubiti, tako da će sigurno trebati naći neka druga sredstva hoće li to biti zaduženja ili sredstva iz državnog proračuna, to ipak treba pitati Vladu”, rekla je Ariana Vela.

O ovom debaklu premijer već danima ne govori pred kamerama svih televizija. Zato bi ga trebali konačno čuti sutra na konferenciji za medije u Banskim dvorima, piše RTL.