Home Izdvojeno NEMIR U NEGOSLAVCIMA Zbog sumnje u ratni zločin nad civilima uhićen 65-godišnjak

NEMIR U NEGOSLAVCIMA Zbog sumnje u ratni zločin nad civilima uhićen 65-godišnjak

by Ante R.

Zbog sumnje da je kao pripadnik paravojne formacije iz Negoslavaca počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva policija je uhitila 65-godišnjaka, a osječko županijsko tužiteljstvo predložilo određivanje istražnog zatvora, izvijestili su u srijedu iz Ravnateljstva policije i ŽDO-a.

Osumnjičenik je uhićen u utorak nakon kriminalističkog istraživanja kojeg su proveli službenici Radne skupine Ravnateljstva policije za istraživanje ratnih zločina, uz potporu osječko-baranjske Policijske uprave i u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom.

Postoji osnovana sumnja da je uhićenik to kazneno djelo počinio u ranim jutarnjim satima 29. srpnja 1991. kao pripadnik nelegalne paravojne formacije TO Negoslavci  s još nekoliko nepoznatih pripadnika te postrojbe.

Sumnja da su na prometnici, između Negoslavaca i Orolika, skriveni u polju kukuruza, vidjevši nailazak kombi vozila poduzeća VUPIK u kojem je bilo šest radnika tog poljoprivrednog kombinata koji su obavljali žetvene radove, otvorili rafalnu pucnjavu iz automatskog oružja po kombiju, pri čemu su ubijeni  41-godišnjak i 20-godišnjak. Trojica radnika, 37-godišnjak, 51-godišnjak i 44-godišnjak teško su ranjeni vatrenim oružjem,  dok je 22-godišnjak lakše ozlijeđen.

Osumnjičenik se nakon opisanog djela  s ostalim pripadnicima paravojne postrojbe udaljio s mjesta događaja u smjeru Negoslavaca.

Osječko županijsko državno odvjetništvo je nakon ispitivanja sucu istrage Županijskog suda u Osijeku podnijelo prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika, zbog opasnosti od bijega i opasnosti od ometanja istrage, priopćeno je na interentskoj stranici  tog državnog odvjetništva.- Hina