Home VijestiVideo Banožić i Hranj o padu letjelice: ‘Ovo nije prijetnja Hrvatskoj, sustav nije zakazao’

Banožić i Hranj o padu letjelice: ‘Ovo nije prijetnja Hrvatskoj, sustav nije zakazao’

by Ante R.

Iz Ministarstva unutarnjih poslova oglasili su se o eksploziji i padobranima u Zagrebu. Na adresi Jarunska bb pronašli su krater, dok su u široj zoni pronašli dva padobrana, za koje su prethodno zaprimili dojave građana. “Građane pozivamo da putem društvenih mreža ne dijele snimke/fotografije s mjesta događaja. Ukoliko se zateknete u zoni postupanja policije, molimo postupite prema uputama policijskih službenika”, objavila je policija.

Ministar obrane Mario Banožić održao je izvanrednu konferenciju za novinare.

“Zatvorili smo cijeli prostor, reagirala je i vojna policija”, rekao je Banožić. “U suradnji smo s NATO-om i susjednim državama. Razgovarao sam s ministrima obrane Mađarske i Slovenije, razmijenili smo informacije koje imamo. Letjelica je ušla u 22.57, došla je od strane Mađarske, zadržala se 7 minuta i kretala brzinom od 700 km/H. Krenuli smo u dva pravca. Nastavlja se kriminalističko istraživanje.”

“Utvrđen je pravac kretanja letjelice. Ovo je sve što možemo reći i poslati poruku da ovo nije bila prijetnja za Hrvatsku, nema mjesta strahu”, istaknuo je i dodao: “Imali smo sastanak u vezi nacionalne sigurnosti.”

Potom je načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj rekao:

“Incident je ozbiljan. Puno smo saznali, ali slijedi intenzivna istraga. U kontaktima smo sa zapovjednicima u NATO-u, sad imam razgovor s kolegom u Mađarskoj. Razmjene informacija će nam pomoći da razjasnimo, analiziramo…”

“Letjelice su iz prošlog stoljeća, staromodne, bile raspostranjene u oružanim snagama SSSR-a. Bez detaljne analize letjelice ne bih spekulirao čija je letjelica”, rekao je admiral Hranj i istaknuo da Hrvatska ima protuzračnu obranu koja ima nedostataka i to su prioriteti u smislu ulaganja, rekao je.

“Od ulaska do pada prošlo je malo vremena. Kad dobijemo sve informacije, kad napravimo kompletnu forenziku, moći ćemo reći što se dogodilo”, dodao je Banožić i rekao da sustav domovinske sigurnosti nije zakazao.

Na pitanje je li dron zamijećen prije pada, Hranj je rekao: “Hrvatska u protuzračnom smislu dio je šireg NATO-vog sustava. Naš sustav mora biti još bolji, ali možemo se osloniti na saveznike. To se nas tiče, letjelica je praćena od ulaska u Hrvatsku do pada.”

Banožić je potom dodao: “Ne možemo znati koliko je letjela, moramo istražiti sve. Ovo je incident velikih razmjera i na sreću je završio ovako.”

“Ovo nam je dobro upozorenje”

“Letjelicu smo snimili našim radarima, vjerojatno radar sa Sljemena. O vojnim procedurama uzbunjivanja ne bih govorio. MIG-ovi nisu podignuti”, rekao je Hranj.

“Ne bih to gledao kao upozorenje Hrvatskoj, ajmo pričekati istragu. Možemo postavljati razne teze. Zamolio bih za razumnost prije nego što se skupe svi podaci”, kazao je Banožić.

O naznakama naoružanja na dronu Hranj je rekao: “Dron se pregladava, ali prve informacije ne govore u prilog toj tezi.”

Istaknuli su da nemaju informacije odakle je točno dron došao. “Posljednjih dvadesetak godina nije bilo adekvatnih ulaganja u HV. Posljednjih godina se intenzivno ulaže u vojsku. Ovom dinamikom smo došli do ciljeva”, naglasio je Banožić.

O eventualnom ponovnom scenariju Hranj je rekao: “Nadam se da se neće ponoviti, ovo nam je dobro upozorenje da popravimo i obavimo hitna poboljšanja.”

“Situacija u Ukrajini je bitno promijenila i sam odnos u proračunu. Ja sam siguran da nema države koja sad ne razmišlja o nacionalnoj sigurnosti. Jedna od pruga djelovanja je jačanje nacionalnog sustrava obrane”, rekao je Banožić.

Na pitanje hoće li Hrvatska biti spremna ako se rat u Ukrajini proširi, Banožić je dodao: “Razmišljalo se o mjerama koje dolaze kroz NATO-ov obrambeni plan. Imali smo i neke odluke u Saboru – odlazak vojske u članice NATO-a. Ukrajina nije članica NATO-a, ali mi smo dali jasnu podršku Ukrajini. Mi znamo što bilo koji oblik pomoći može značiti i duboko suosjećamo s Ukrajinom. Premijer je obavio razgovore s premijerima susjednih zemalja i predsjednikom Hrvatske.”

“Oružane snage su spremne kao članica NATO-a. Pred nama je težak napor poboljšanja snaga. Računamo na MiG-ove i protuzračnu obranu. Meni je ovo ozbiljan incident, morat ćemo ga istražiti u svim smjerovima, ali i analizirati vlastite postupke, vidjeti jesmo li negdje mogli biti bolji. Obavijestili su nas vrlo brzo nakon pada, odmah su me izvijestili da je ušla letjelica i da je pala”, istaknuo je Hranj, prenosi N1.