Home Vijesti Stigla tajna služba: Učiteljica u Rusiji završila u kućnom pritvoru, učenici snimili njene antiratne komentare

Stigla tajna služba: Učiteljica u Rusiji završila u kućnom pritvoru, učenici snimili njene antiratne komentare

by Ante R.

Učiteljica ruskog kaže da su je učenici prijavili zbog antiratnih komentara u učionici, piše CNN.

Učiteljica u zapadnoj Rusiji od kraja ožujka je pod kaznenom istragom zbog davanja antiratnih komentara u učionici koje su potajno snimili učenici, prema intervjuu od 7. travnja na Radio Slobodi.

Irina Gen, 45, bila je profesorica engleskog jezika u elitnoj školi za mlade sportaše u zemlji, od kojih se mnogi kvalificiraju za velika prvenstva u inozemstvu.

U audio snimci objavljenoj na Telegramu 31. ožujka čuje se kako student pita Gen zašto je Rusiji zabranjeno sudjelovanje na nadolazećem europskom prvenstvu u više sportova.

“Sve dok se Rusija ne bude ponašala civilizirano, ovo će trajati zauvijek”, odgovorila je Gen. “Počeli su bombardirati zapadnu Ukrajinu… Htjeli su doći do Kijeva, srušiti Zelenskog i vladu. To je, inače, suverena država. Tamo postoji suverena vlada.”

“Pa, ne znamo sve pojedinosti”, rekla je studentica.

“Točno! Vi (množina) ne znate ništa. Zapravo, ne znate baš ništa”, odgovorila je Gen. “Ovdje imamo totalitarni režim. Svaka vrsta disidentstva smatra se misaonim zločinom. Svi ćemo biti poslani na 15 godina.”

Razgovor je snimljen 18. ožujka, prema Geninom intervjuu za Radio Sloboda. Vjeruje da su roditelji njezinih učenika “nagovorili djecu da naprave snimku, koja će biti predana nadležnima”.

Gen je rekla da je ruski službenik federalne sigurnosti došao u školu 23. ožujka i rekao joj da je napravila veliku pogrešku” govoreći učenicima o ruskim napadima na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, uključujući bombaške napade u Mariupolju — koje su ruske vlasti zanijekale.

“Nikad mi nije palo na pamet da bi netko mogao cinkariti svog učitelja, ili bilo koga drugog”, rekla je Gen za Radio Liberty. Podnijela je ostavku na svoju funkciju 1. travnja.

Prijetnja zatvorom: Gen je pod istragom zbog kršenja novog zakona o cenzuri koji zabranjuje širenje takozvanih “lažnih informacija” koje diskreditiraju rusku vojsku. Predviđena je zatvorska kazna do 10 godina i novčana kazna do 5 milijuna rubalja (oko 60.000 dolara).

Gen je za Radio Slobodu rekla da se nada da će dobiti samo novčanu kaznu, a ne da će biti kažnjena za primjer ostalima.

“Definitivno će me čekati mučno suđenje. A onda presuda, koja će diktirati kako mogu početi iznova graditi svoj život”, rekla je.

CNN se obratio njezinom odvjetniku za komentar o slučaju. Medijski projekt za ljudska prava OVD-info kaže da je Gen u kućnom pritvoru.