Home Izdvojeno Dva potpisa povučena, ali jedan novi stigao, Nobilo komentirao: ‘Milanović je pravnik. Zna što treba raditi u tim situacijama’

Dva potpisa povučena, ali jedan novi stigao, Nobilo komentirao: ‘Milanović je pravnik. Zna što treba raditi u tim situacijama’

Odvjetnik Nobilo kaže da povlačenje potpisa ne mijenja ništa

by Ante R.

Dva potpisa već su povučena, ali jedan novi stigao je na pismo koje su hrvatski generali napisali predsjedniku Zoranu Milanoviću. Od njega traže da pomiluje Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivše obavještajce UDBE osuđene u Njemačkoj.

Pismo za pomilovanje Perkovića i Mustača sutra stiže predsjedniku u ured na Pantovčaku. A odvjetnik Anto Nobilo zahtjev će predati Ministarstvu pravosuđa.

 

”Ono što ću napraviti u ime obitelji Perkovića i Mustača je to da ću oko 14 sati u Ministarstvo predati zahtjeve za pomilovanje i na taj način formalno počinje procedura pomilovanja”, kazao je odvjetnik Ante Nobilo.

 

Pismo, koje je RTL prvi objavio, u originalu su potpisivala sedmorica generala. No prvi je svoj potpis povukao general Krešimir Ćosić s obrazloženjem da ne želi biti dio novih sukoba. Jučer je svoj potpis iz sličnog razloga povukao i general Marinko Krešić.

 

”Očito je bio neki pritisak od nekih članova u Hrvatskom generalskom zboru. Kao i po portalima, određenih udruga i onda su tu odlučili da svoj potpis povlače. To je odluka svakog. Na mene pritisak nije vršio, što bi rekli, hvala Bogu još nije nitko”, komentirao je umirovljeni general Pavao Miljavac.

 

Odvjetnik Nobilo kaže da povlačenje potpisa ne mijenja ništa jer će predsjednik Milanović pročitati motive za pomilovanje, ali i za povlačenje potpisa.

”Predsjednik Milanović je pravnik. On zna kako u tim situacijama treba raditi. I akt samog potpisivanja pisma i akt povlačenja potpisa zajedno predstavljanju činjenični supstrat koji će u cjelovitosti predsjednik analizirati i donijeti relevantne zaključke”, kazao je Nobilo.

Nakon 2 povučena potpisa, dana stiže i jedan novi – onaj generala Luke Džanka, koji za RTL objašnjava svoju odluku.

”Za vrijeme Bljeska pokazalo se da su vrlo vrlo bitni bili ti podaci koje smo dobili od gospodina Perkovića. I moja zahvalnost zbog toga je da mu dam potpis za pomilovanje. Posebno me iznenadio Ćosić jer mislim da on zna situaciju bolje nego drugi generali, ali eto što je tu je”, rekao je umirovljeni general Luka Džanko.

Iz razgovora s generalima doznajemo da oni razdvajaju odgovornosti zbog kojih su Mustač I Perković osuđeni od zasluga koje su dali u Domovinskom ratu. Na Pantovčaku nismo dobili odgovor hoće li i kada predsjednik Milanović razgovarati s potpisnicima zahtjeva, piše RTL.