Home Izdvojeno Anto Đapić: Ma kakva CIA! Naziv HOS i pozdrav ‘Za dom spremni‘ inicirao je Ante Paradžik. Na splitskoj proslavi zasmetala me jedna stvar, a Skejo je to što je…

Anto Đapić: Ma kakva CIA! Naziv HOS i pozdrav ‘Za dom spremni‘ inicirao je Ante Paradžik. Na splitskoj proslavi zasmetala me jedna stvar, a Skejo je to što je…

by Ante R.

Tezu da je CIA odigrala bitnu ulogu u osnivanju HOS-a, a sve kako bi se Franju Tuđmana i novu hrvatsku vlast optužilo za obnovu ustaške države, Anto Đapić, bivši čelnik Hrvatske stranke prava, koji je dužnost načelnika ratnog stožera HOS-a obnašao od rujna 1991. do svibnja iduće godine, naziva “bezveznim, proizvoljnim, vrlo lošim i tendecioznim podmetanjima, koja nemaju veze ni sa čim!”.

 

 

– Prijedlog naziva HOS i pozdrav “Za dom spremni” inicirao je i za njega se zalagao prvi načelnik stožera HOS-a, pokojni Ante Paradžik. Intencija takvog naziva, pozdrava i loga je u tome što smo smatrali da će u promidžbenom smislu biti nešto efikasno i vrlo motivirajuće, znači da će se na nas pozitivno, a na srpsku stranu negativno reflektirati. To se i potvrdilo jer je HOS kroz Domovinski rat bio nešto čega su se srpske pobunjeničke i agresorske snage najviše bojale – kaže Đapić, s kojim smo razgovarali nakon što su odvjetnik Anto Nobilo i bivši diplomat Darko Bekić na stranicama Slobodne Dalmacije govorili o ulozi središnje američke obavještajne službe u prvim ratnim godinama u Hrvatskoj, piše Slobodna Dalmacija.

 

– To nema veze s CIA-om. Nismo bili neiskusni, niti je to bio Paradžik, da nismo znali kakve refleksije sve to može imati. U vaganju toga kakve mogu biti refleksije tada vrlo nesklonog Zapada i toga što to znači u kontekstu Domovinskog rata, ovdje je bila pozitivna prevaga da s tim idemo. Mi nismo tada obraćali pozornost na to hoće li to nekome previše smetati ili neće, dapače išli smo za tim što je god moglo motivirati narod.

 

Jedan detalj: kada je Dubrovnik bio okružen, satelitskim telefonom sa mnom je stupio u kontakt jedan od tadašnjih zapovjednika ili političara Dubrovnika i tražio da pošaljem desetak momaka u pomoć ili barem oznake HOS-a s natpisom “ZDS”. Prema tome, to je bila jedna posve drukčija atmosfera. Ili još nešto: nije samo HOS koristio “ZDS”, već veliki dio Hrvatske vojske i dragovoljačkih postrojbi. To je opća poznata činjenica. Danas, trideset godina poslije, uzimati to kao neki negativni kontekst je krajnje neprihvatljivo – ustrajava Đapić.

 

Ima, međutim, dosta drukčiji stav po pitanju obljetnica koje svake godine na 10. travnja skandaliziraju dobar dio javnosti.

– Ono – kaže – s čime se ja ne slažem jest da HOS nema potrebe nikoga danas provocirati. Ne trebamo samo sebi otežavati poziciju u kojoj se nalazimo. To je ono što je meni zasmetalo sada kod ove proslave u Splitu. Ona se pretvorila u dernek Domovinskog pokreta. Tamo je bio Ante Prkačin, bio je Zlatko Hasanbegović, pa PenavaRadić… Nama to ne treba, već dati do znanja da je HOS autentični doprinos stvaranju HV-a, da je sve što smo radili bilo čestito i pošteno, da sve ono što je valjalo u ratu može valjati danas, kao što su insignije i znakovlje ostalih postrojbi, pa tako ni HOS-ova ne može biti izvan toga. Udar na HOS na takav način je i udar na Domovinski rat.

 

– Mi moramo biti kod tih poteza vrlo oprezni i ne trebamo dovoditi u vezu doprinos HOS-a s NDH. S 10. travnja treba se baviti politika. Ja o tome imam svoje stavove, oni su općepoznati. HOS želim izvući iz toga, da ima respekt koji mora imati. Te sve priče koje kruže, da je to bio CIA-in udar, besmisleno je i glupo, ali i logično od onih koji se protive da HOS treba uopće postojati i da ga treba spominjati. HOS, znači, nije simbol ustaškog pokreta, nego Domovinskog rata. Mnogi u RH, nemali broj, doživljavaju HOS kao nastavak ustaškog pokreta. Čak toga ima i u izjavama nekih naših ljudi, poput Prkačina, što osporavateljima ide u prilog, a nama na štetu – dodat će.

 

Što se Marka Skeje tiče, on za Antu Đapića nije simbol HOS-a, već jedne grupacije ljudi.

– On je mene napao zbog izjave koju ja nisam dao, već Boro Barišić u ime Udruge HOS-a. Skejo je to što je, a njega morate pitati zašto to radi. Svakako to nije dobro za HOS. Ja, dok god budem živ, stojim iza pozdrava “ZDS” koji se veže uz HOS, a ne ustaški pokret i Drugi svjetski rat. Znači, HOS i “ZDS” uz HOS – uvijek za, a “ZDS” vezan uz ustaški pokret omalovažava našu borbu za afirmaciju HOS-a – poručit će Anto Đapić, piše Slobodna Dalmacija.