Home Izdvojeno Pupovac: Dogovorili smo se oko sankcija i zabrana simbola. Habulin: Zabraniti će se ZDS u grbu HOS-a

Pupovac: Dogovorili smo se oko sankcija i zabrana simbola. Habulin: Zabraniti će se ZDS u grbu HOS-a

by Ante R.

Milorad Pupovac odao je počast žrtvama ustaškoga logora Jasenovac na 77. obljetnicu proboja posljednjih zatvorenika logora.

Odgovarajući novinarima na pitanja o strožim kaznama za pozdrav Za dom spremni Milorad Pupovac je rekao:

“Započeli smo razgovor o tome kako riješiti pitanje sankcioniranja. To je prvi konkretan razgovor o tome. Vjerujem da ćemo doći do rješenja prihvatljivog svima. Dobro je da smo se pomaknuli u tom pogledu. Otvoreni smo za efikasna rješenja koja će početi mijenjati stanje.”

 

O praksama sudova rekao je: “Pretpostavlja se da sudovi imaju ujednačenu sudsku praksu oko definiranog odlukama Ustavnog suda. To je dovoljna osnova da sudovi ujednače praksu i svi koji tome trebaju doprinijeti, to trebaju učiniti.”

 

Postoji austrijska i njemačka praksa, vidjet ćemo kakva će biti hrvatska”, odgovorio je na pitanje o eventualoj kaznenoj odgovornosti kao u Njemačkoj.

 

“Dogovorili smo se za akcijski plan za Jasenovac i druge logore. Dogovorili smo se da tražimo rješenje oko sankcija i simbola. Akcijski plan će imati precizne rokova, a što se tiče sankcija, nastavit ćemo razgovore i vjerujem da će to biti u roku koji će omogućiti brze rezultate. Očekujemo da to bude i prije komemoracije iduće godine”, dodao je.

 

O komentarima predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da ne bi bio uz njega u Jasenovcu, Pupovac je rekao: “Bojim se da to nisu riječi dostojne spomena na ovom mjestu i u ovo vrijeme i da to nisu riječi dostojne ovog mjesta i ovog dana., prenosi N1.

 

Nakon Pupovca izjavu za medije dao je i Franjo Habulin predsjednik saveza antifašističkih boraca / SABA/ koji je najavio da će se vjerojatno zabraniti i morati ukloniti pozdrav s grba HOS-a ZDS.