Home VijestiDogađaji In memoriam Janko Bobetko (1919. – 2003.)

In memoriam Janko Bobetko (1919. – 2003.)

by Ante R.

Na odnosu prema ratnicima hrvatske domovine, prema ljudima koji su dali svoje živote, prema ljudima koji će tek dati, Hrvatska polaže povijesni ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu, poručio je general Bobetko

Na današnji dan, 29. travnja 2003. u Zagrebu je u 85. godini života preminuo ratni načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske stožerni general Janko Bobetko, a sahranjen je uz najviše vojne počasti na groblju Viktorovac u Sisku.

Na samom početku Domovinskog rata general Bobetko uključio se u obranu Hrvatske na Banovini. Odlukom predsjednika RH dr. Franje Tuđmana 8. siječnja 1992. imenovan je za glavnog savjetnika i zamjenika načelnika za borbenu upotrebu, obuku i školstvo sastava Hrvatske vojske u Ministarstvu obrane, a 10. travnja 1992. zapovjednikom svih postrojbi Hrvatske vojske na južnom bojištu, od Splita do Dubrovnika.

Uspješno priprema, organizira i sudjeluje u operacijama za oslobođenje Dubrovnika i juga Hrvatske. U svim akcijama vlastitim primjerom je pokazao kako se brani sloboda i ustavno-pravni poredak.

Nakon oslobađanja Dubrovnika i juga Hrvatske, 20. studenoga 1992. general Bobetko postaje načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske. Na toj dužnosti priprema i planira vojno-redarstvene operacije Maslenica, Medački džep i Bljesak koje su dovele do konačnog oslobođenja okupiranog područja Hrvatske.

U srpnju 1995. odlazi u mirovinu, ali i dalje je aktivan te posebno ističe nužnost i važnost skrbi o obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, napose djeci bez roditelja te invalidima Domovinskog rata.

Na odnosu prema ratnicima hrvatske domovine, prema ljudima koji su dali svoje živote, prema ljudima koji će tek dati, Hrvatska polaže povijesni ispit sama pred sobom. Tu Hrvatska prolazi ili dobiva negativnu ocjenu, poručio je general Janko Bobetko na Saboru Udruge hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata u Zagrebu 1994. godine.

Neka mu je vječna slava i hvala.