Home Izdvojeno Hebrang ogorčen uklanjanjem hrvatskog grba: Sve će napraviti da komunizam ne ode u povijest kao zločinački pokret; prozvao Plenkovića i Milanovića

Hebrang ogorčen uklanjanjem hrvatskog grba: Sve će napraviti da komunizam ne ode u povijest kao zločinački pokret; prozvao Plenkovića i Milanovića

by Ante R.

Andrija Hebrang, nekadašnji ministar zdravstva, kritizirao je za portal Direktno uklanjanje hrvatskog grba s prvim bijelim poljem na spomeniku u Bleiburgu. Posebno se osvrnuo i na hrvatsku vladu koja, kako kaže, nije pravovremeno reagirala na odluku Austrijanaca.

 

 

Naime, lokalne vlasti Koruške su, prema rješenju o zapljeni od 20. travnja ove godine, uklonile hrvatski grb sa spomenika u Bleiburgu, preciznije rečeno, na Lojbaškom polju, koji se ondje nalazi od 1987. godine.

 

Odluka austrijskih vlasti naišla je na osudu hrvatske javnosti, a svoje razočaranje uklanjanjem “hrvatskog povijesnog grba” ne skriva ni Hebrang. Bivši ministar zdravstva i obrane ogorčen je i što hrvatska vlada nije iskazala nezadovoljstvo kada je Austrija uopće najavila taj potez.

 

“Ova hrvatska vlada napravila je sve da nastavi tradiciju svojih prethodnika, a to je ključni razlog zašto ljevica ili posrnula desnica drži vlast. Glavni je cilj zataškati komunističke zločine svojih predaka i političkih mentora! Sve će oni napraviti da komunizam ne ode u povijest kao zločinački pokret i što su dalje od tog cilja, to jače nastupaju. Zato se uopće nisu uključili u raspravu s austrijskom vladom kada je ova najavila kukavički potez uklanjanja hrvatskog grba pod kojim su od komunističke ruke pobijeni bez suda razoružani vojnici i brojni civili, njih više od 300.000, i to nakon završetka Drugog svjetskog rata! Skidanje tog svjedoka vremena i zabrana obilježavanja najvećeg mirnodopskog zločina u povijesti Europe bio im je važan korak. Zato su ga dugo pripremali”, govori Hebrang, koji se potom prisjetio vremena kada je tadašnji premijer Zoran Milanović podržao odluku o ukidanju Ureda za pronalaženje, obilježavanje i održavanje grobova žrtava komunističkih zločina nakon Drugog svjetskog rata.

 

Udar na povijesnu istinu o komunističkim zločinima

 

“Posljednji udar na povijesnu istinu o komunističkim zločinima započeo je Zoran Milanović, kad je ukinuo Ured za istraživanje skrivenih grobišta komunističkih žrtava. Kao utemeljitelj i voditelj tog Ureda, koji je potvrdio Hrvatski sabor, molio sam ga da nastavimo s istraživanjima koje je podupirala i EU preko svog tadašnjeg predsjednika Pučke stranke. Milanović nikada nije ni odgovorio, prema svojim poznatim necivilizacijskim pravilima ponašanja. Pa ipak ga je većina birača i izbornih spavača kasnije birala za predsjednika države”, prisjeća se.

 

Plenković nastavio tamo gdje je stao Milanović

 

Ništa drugačije nije bilo ni kada je na mjesto premijera došao Andrej Plenković, tvrdi Hebrang.

“Čim je postao premijer, molio sam ga za prijem radi obnove rada Ureda. Naravno, nije ni odgovorio. Tražio sam obnovu rada Ureda, koji je radio prema smjernicama rezolucija EU parlamenta, ali muk je prekrio i onako skrivene grobove. U dva mandata ove Vlade nije otkopano ni pola jednog postotka skrivenih grobova! Za razliku od nas, njemačke vojnike iz tog razdoblje njihova vlada postupno premješta u predviđene grobnice kako bi odala počast mrtvima, bez obzira na svjetonazor koji ih je vodio za života”, govori.

Sljedeći ‘udar’ počinio je Medved

Ministru branitelja Tomi Medvedu zamjera što nije prihvatio prijedlog Zakona o Spomen-području Macelj, čime bi, kaže Hebrang, hrvatska država napokon izjednačila žrtve svih totalitarnih režima, a to je ujedno bio i način, smatra, da se istraže sva skrivena grobišta na području Republike Hrvatske.

“Sljedeći udar koji je prethodio ovom grijehu nečinjenja dok se skidaju obilježja žrtvama masovnih zločina bilo je odbijanje donošenja Zakona o Spomen-području Macelj. Taj smo Zakon predložili ovoj Vladi, ali je ministar Medved zahtjev odbio, odnosno eutanazirao. Kako onda možete očekivati reakciju ove Vlade na ukidanja obilježja komunističkih zločina u Bleiburgu? Nije se čak oglasio ni Hrvatski sabor, koji je bio pokrovitelj događanja! Sada slijedi akcija ubijanja ideje o novoj lokaciji obilježavanja u Republici Hrvatskoj kako se humani događaj sjećanja na mrtve ne bi obnovio”, govori Hebrang.

Strankinja u ustaškoj odori

Ogorčen je i što je Austrija kao razlog otkazivanja bleiburške komemoracije navela fašistička obilježja koja se tamo, kako su navodili, događaju. Takvo tumačenje Hebrang najoštrije odbacuje.

“Kao česti sudionik tih događanja svjedočim da to nije istina! Sporadični ispadi mogli su se brzo riješiti policijskom intervencijom, kao i na ostalim obilježavanjima. To se nije radilo jer je i ta zanemariva manjina bila namještena! U to sam se uvjerio kada sam 2011. godine držao govor na Bleiburgu u ime pokrovitelja, Hrvatskog sabora. S visine pozornice sam u masi vidio jedno ljepuškasto žensko lice, djevojku napadno obučenu u ustašku odoru. Odmah poslije govora sišao sam među ljude i probio se do nje. Pitao sam je zašto nosi tu odoru i kako ju je nabavila. Ona je na lijepom njemačkom jeziku rekla: ‘Oprostite, ja govorim njemački.’ Upitao sam ju odakle je, odgovorila je: ‘Tu iz jednog austrijskog sela.’ Očito se radilo o provokaciji za koju je, vjerojatno i ne znajući o čemu se radi, primila neki honorarčić'”, prisjeća se Hebrang za portal Direktno.

Podsjetimo, obilježavanje središnje komemoracije žrtvama Bleiburške tragedije i Hrvatskog križnog puta ove će se godine održati u petak i subotu, 13. i 14. svibnja, na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika Udbini, dok će se u Bleiburgu služiti sveta misa, piše Direktno.hr.