Home VijestiDogađaji Britanac je došao braniti Hrvatsku, kupivši svojim novcem opremu i oružje. Bivši je marinac, osobno ga je odlikovala i britanska kraljica. Ostao je živjeti u Dalmaciji…

Britanac je došao braniti Hrvatsku, kupivši svojim novcem opremu i oružje. Bivši je marinac, osobno ga je odlikovala i britanska kraljica. Ostao je živjeti u Dalmaciji…

by Ante R.

U Domovinskom ratu zabilježeno je sudjelovanje ukupno 456 međunarodnih dragovoljaca iz čak 35 države. Neki spisi spominju preko 560 stranih dragovoljaca, no povjesničari tvrde da je moguć broj i preko 1000 stranaca. Jedan od njih je i Britanac Philips.

 

– Britanac Keith Philips dragovoljno je odmah po izbijanju ratnog sukoba došao braniti Hrvatsku, kupivši svojim novcem opremu i oružje. Keith je bivši marinac Britanske vojske, za koju je bio ranjavan i dva puta odlikovan osobno od britanske kraljice.

 

U Hrvatskoj je kaotičnu 91.’ proveo na vukovarsko-vinkovačkoj bojišnici, a tijekom kratkotrajnog odmora na otoku Pagu prihvatio je poziv pripadnika zadarske specijalne policije “Poskoci”, te je obavljao dužnosti instruktora. U bunkeru je, tijekom opće opasnosti, upoznao i svoju buduću suprugu pa je tako vremenom postao fetivi Zadranin. Keith izbjegava javno eksponiranje, no danas mu je rođendan pa se nadamo da neće zamjeriti što mu se, eto, jednom godišnje zahvaljujemo za veliku pomoć u obrani RH i doprinosu u obuci zadarskih ratnika! – napisao je Tomislav Šulj u Facebook grupi ‘Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata‘.

 

Najviše sudionika bilo je iz Engleske, njih čak 139. 15 Engleza položilo je život na bojišnici, a 21 ih je ranjeno. Iza Engleske, najviše sudionika iz inozemstva bilo je iz Francuske – 69, od kojih je 8 poginulih, a 21 je ranjeno. Među Francuzima svakako je istaknut Jean-Michel Nicolier, jedan od heroja Vukovara.

 

Ukupno 55 njemačkih državljana doprinijelo je borbama u Domovinskom ratu, od kojih je 15 poginulo, a 10 ranjeno. Mađarskih državljana bilo je ukupno 33, od kojih 2 poginula, a 5 ranjeno. Iz Nizozemske je došlo 27 državljana te su zabilježene 2 poginule te 2 ranjene osobe. 15 australijskih državljana sudjelovalo je na hrvatskim bojišnicama, od kojih je 1 poginuo, a 2 su ranjena, pisao je Braniteljski.hr.

 

S područja Sjedinjenih Američkih Država zabilježeno je ukupno 17 osoba – među njima, 3 su poginule, a 1 je ranjena. Austrijskih državljana zabilježeno je 10, od koja su 2 poginula, a 1 je ranjen. Dobrovoljci su pristizali i iz Švicarske (4, od kojih 2 poginula), Belgije (4, od kojih 1 poginuo, a 2 ranjena), Kanada (7, od kojih 3 poginula), pa čak i Portugala (2 dobrovoljca, od kojih 1 poginuo). Po jedan ili dva strana dragovoljca bila su podrijetlom iz Bjelorusije, Bolivije, Čilea, Estonije, Finske, Gambije, Indonezije, Japana, Južnoafričke Republike, Libije, Palestine, Portugala, Švicarske, Turske i Zimbabwea

 

Prema podacima iz 2012. godine, od 456 dragovoljca, tada je samo 20 imalo priznat status hrvatskog branitelja.