Home Izdvojeno Žene boraca u Azovstalu: Muževe su nam izdali Ukrajinci. Jedan ima kontakte s Rusima

Žene boraca u Azovstalu: Muževe su nam izdali Ukrajinci. Jedan ima kontakte s Rusima

by Ante R.

Žene i djevojke boraca Azova koji se još uvijek nalaze u tunelima čeličane Azovstal u Mariupolju govorile su za britanski The Telegraph.

“Sinoć sam razgovarala s Dmitrom”, kaže Hanna Naumenko,  zaručnica Dmitra Danilova (29). Veza je bila užasna, pa je par komunicirao SMS-om. “Napisao je da im je ostalo samo malo riže i da pokušavaju napraviti neku vrstu brašna.”

Žene su ovog tjedna razgovarale s papom Franjom, nadajući se da bi on mogao intervenirati. “Rekao je da želi pripremiti humanitarni koridor za Azovstal, ali Putin ne želi pustiti vojnike da odu”, kaže Julija Fedosiuk, čiji je suprug Arsenij Fedosiuk, 29, narednik Azova.

“Sinoć sam razgovarala sa svojim mužem”, kaže Katerina Prokopenko, udana za potpukovnika Denisa Prokopenka (30). “Rekao je da je jeo samo jednom i da je popio samo jednu čašu vode. Oni su bez hrane, bez vode”, dodaje ona. “On je iscrpljen. Govori vrlo sporo.”

“Naši muževi nisu neonacisti”

Olga Andrianova (31) rijetko razgovara sa svojim suprugom Serhijem (26). “On je ranjen”, kaže ona. “Rekao mi je da su ostali bez lijekova. Dečki umiru jer nemaju odgovarajuću medicinsku pomoć. Njihove rane trunu.”

“Naši muževi su jednostavni ljudi, domoljubi, a ne neonacisti”, kaže Julija. “Oni vole svoju zemlju i bore se za naše zajedničke vrijednosti. Za mnoge Ukrajince bilo je ‘vau’ što je rat počeo”, kaže Julija. “Ali mi se borimo u tom ratu od 2014.”, dodaje.

“Ukrajina je izdala naše supruge”

Ove žene neke Ukrajince optužuju za izdaju.

“Azov je bio spreman za opkoljavanje, ali su se nadali da će ukrajinske oružane snage u gradovima blizu Mariupolja pomoći”, kaže Julija.

Ona čak sugerira da je Volodimir Baranjuk, zapovjednik ukrajinske 36. brigade marinaca u Mariupolju, “imao bliske kontakte s Rusima”. Isprva se izvještavalo da je Baranjuk predvodio hrabar pokušaj razbijanja opsade u travnju, ali Julija kaže da je stvarnost “da se pokazao izdajnikom i otišao u rusko zarobljeništvo čak i kada su marinci još uvijek imali oružje za borbu.”

“Naši muževi će se boriti, boriti do kraja i tamo će umrijeti”, kaže Julija. “Svaki vojnik Azova koji se predao tijekom posljednjih osam godina bio je mučen i ubijen. Prije mjesec dana jedan vojnik je zarobljen. Rusi su s njim snimili propagandne videosnimke, a onda su ga mučili i ubili te fotografirali njegovo mrtvo tijelo i poslali njegovoj majci. Zato cijeli svijet mora shvatiti da zarobljeništvo nije opcija za Azov”, kaže, prenosi Index.