Home Kultura Dokumentaristička izložba ratnog stradavanja Osijeka svečano otvorena u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci

Dokumentaristička izložba ratnog stradavanja Osijeka svečano otvorena u Hrvatskom kulturnom domu u Rijeci

Rijeka-Hrvatski kulturni dom na Sušaku 26. svibnja 2022.

by Ante R.

U prigodi obilježavanja Dana državnosti RH u reprezentativnom prostoru atrija Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku u Rijeci svečano je otvorena dokumentaristička multimedijska izložba ratnog stradanja grada Osijeka u nametnutom ratu i agresiji 1991/92. godine.

Putujuća vrijedna izložba razaranja i uništavanja graditeljske, kulturne i industrijske baštine Osijeka prezentirana je građanima,  braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata grada Rijeke na poziv gradonačelnika Marka Filipovića.

Autor izložbe bojnik Zlatko Dernaj naglasio je kako je današnje 15-to po redu otvorenje izložbe u Rijeci jasan znak prepoznavanja vrijednosti i civilizacijskih poruka o apsurdnosti sukoba, razaranja, neprijateljstava i sveopće destrukcije,
Iznimno važna opomena budućim generacijama za izgradnju prosperitetnog društva i sretne budućnosti za sve građane. Svjedočanstvo teškog vremena rata, solidarnosti, hrabrosti i odlučnosti obrane domovine znamen su nacionalnog i kulturnog identiteta hrvatskog naroda te ponosa i slave pobjednika.

Svečanost otvorenja izložbe uveličao je nastup glazbenika, umirovljenog HRVI bojnika Vladimira Miklera Lotusa koji je izveo pjesme “Najdraža Rijeko” i “Slavonac sam time se ponosim” u znak poruke zajedništva branitelja i građana Rijeke i Osijeka.

Svečanošću u atriju HKD-a  u ime Grada Rijeke nazočila je pročelnica Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb gospođa Karla Mušković. U prigodnom obraćanju nazočnima istaknula je važnost čuvanja uspomena na obrambeni Domovinski rat i kulturnog povezivanja hrvatskih gradova, zahvalila autorima na prezentaciji izložbe u Rijeci te proglasila izložbu otvorenom.

Izložba će u atriju Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku biti otvorena od 26. svibnja do 10. lipnja 2022. gdje će se moći pogledati u radnom vremenu i to: ponedjeljak-petak od 10 do 13 i od 17 do 20 sati, a subotom od 10 do 13 sati.