Home Vijesti Institut za rat objavio nove karte: “Sve veći bijes u Rusiji”

Institut za rat objavio nove karte: “Sve veći bijes u Rusiji”

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini.

by Ante R.

Ukrajinska protuofenziva u Hersonskoj oblasti privukla je pozornost ruskih snaga na tom području. Ukrajinske snage izvele su niz organiziranih protunapada usmjerenih na naselja na istočnoj rijeci Ihulets koja je vrlo blizu ključnih autocesta.

Rusi su odgovorili tako što su uništili mostove koje su Ukrajinci koristili u jednom od tih protunapada i druge mostove preko rijeke. Ukrajinske snage su vjerojatno još uvijek dovoljno blizu autoceste da poremete njezino korištenje kao glavnog opskrbnog puta, potencijalno potkopavajući sposobnost Rusa da izdrže protuofenzive sa sjevera.

Ruski vojni blogeri izražavaju sve veću zabrinutost i bijes zbog ukrajinske protuofenzive u područjima koja su ruske snage odbacile kao prioritet i koncentrirale se na Severodonjeck.

Proruski Telegram kanal “Dmitriyev” (preko 100.000 sljedbenika) izvijestio je da su ukrajinske snage u potpunosti sposobne nanijeti “bolne udarce” ruskim snagama u Hersonskoj, Harkivskoj i Zaporoškoj oblasti zbog nedostatka adekvatne ruske obrambene snage u tim područjima.

Bivši časnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin tvrdi da će ukrajinske snage “napipati slabosti” u ruskoj obrani u Hersonskoj oblasti.

Ruski vojni blogeri zapravo kritiziraju rusko vojno zapovjedništvo zbog ugrožavanja teritorijalnih dobitaka na drugim područjima i fokusiranja isključivo na istok. Ruske snage su navodno 31. svibnja pogodile tvornicu za proizvodnju gnojiva “Azot” u Severodonjecku i izazvale širenje otrovnog dima dušične kiseline.

Proizvodni pogon bio je ekonomski značajan resurs za Severodonjeck i regiju Luhansk i bilo bi mudro za ruske snage da zadrže i preuzmu kontrolu nad proizvodnim kapacitetima tvornice. Ruske snage su na sličan način uništile željezaru Azovstal u Mariupolju, koja je imala velik industrijski značaj za Ukrajinu i koju su ruski okupatori mogli ekonomski iskoristiti da je nisu uništili.

Ruske će snage vjerojatno nastaviti uništavati proizvodnu infrastrukturu i kontinuirano potkopavati ekonomske koristi za koje su se nadali da će dobiti od okupiranih teritorija, prenosi Index.