Home Vijesti Putinov “recept za katastrofu”

Putinov “recept za katastrofu”

by Ante R.

Ruska vojska, potučena i demoralizirana nakon tromjesečnog rata, čini iste pogreške u svojoj kampanji zauzimanja istočne Ukrajine zbog kojih je odustala od nastojanja da zauzme cijelu zemlju, kažu visoki američki dužnosnici za New York Times.

Jedan dužnosnik Pentagona rekao je da je ruska vojska iscrpljena i da je ukupna borbena snaga vojske smanjena za oko 20 posto. A otkako je počeo rat, Rusija je izgubila 1000 tenkova, rekao je prošli tjedan visoki dužnosnik Pentagona.

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je novog zapovjednika, generala Aleksandra V. Dvornikova, u travnju, što se naširoko smatralo priznanjem da je početni ruski ratni plan propao.

Ubrzo nakon dolaska, general Dvornikov pokušao je natjerati nepovezane zračne i kopnene jedinice da koordiniraju svoje napade, kažu američki dužnosnici. Ruska vojska je postigla određeni napredak na istoku. Nakon tri krvava mjeseca, Rusija je konačno zauzela Mariupolj sredinom svibnja, potencijalno stvorivši kopneni most od poluotoka Krima koji je pod ruskom kontrolom prema jugu.

Ukrajina je također pretrpjela poraze. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij jučer je rekao da u borbama gine od 60 do 100 ukrajinskih vojnika dnevno. Zadnjih dana ruske trupe napreduju prema središtu Severodonjecka, grada koji je postao središnji fokus ruske vojske.

Rusija je provela šest tjedana bombardirajući istočni grad Harkiv, nekada dom za 1.5 milijuna ljudi.  Ali do 13. svibnja kontrola nad gradom se ponovno promijenila, piše New York Times.

“Rusi su zauzeli Harkiv na kratko; Ukrajinci su izvršili protunapad i vratili grad”, rekao je ministar obrane Lloyd J. Austin na konferenciji za novinare u Pentagonu prošlog tjedna. “Vidjeli smo kako stvarno napreduju vrlo sporo i neuspješno na bojnom polju.”

Ukrajina sada potiskuje ruske trupe sjeverno i istočno od Harkiva, “u nekim slučajevima sve do Rusije”, rekao je umirovljeni general Philip Breedlove, bivši vrhovni saveznički zapovjednik za Europu. Presijecanje ruskih opskrbnih linija istočno od Harkiva dovelo bi ruske trupe u istu situaciju u kojoj su bile nakon napredovanja na Kijev, glavni grad Ukrajine, na početku rata, rekli su dužnosnici. Invazija je zastala, a tisuće ruskih vojnika su ubijene ili ranjene. Rusija je tada preusmjerila svoju misiju na istok.

U prvim tjednima rata Rusija je vodila svoju vojnu kampanju iz Moskve, bez središnjeg ratnog zapovjednika na terenu, rekli su američki i drugi zapadni dužnosnici. Početkom travnja, nakon što su ruski logistički i moralni problemi postali jasni, Putin je postavio generala Dvornikova na čelo invazije.

General Dvornikov ima zastrašujući životopis. Karijeru je započeo kao zapovjednik voda 1982., a kasnije se borio u drugom brutalnom ratu Rusije u Čečeniji. Moskva ga je poslala i u Siriju, gdje su snage pod njegovim zapovjedništvom bile optužene za zločine nad civilima.

U Ukrajini je uspostavio moderniji proces. Ruski piloti počeli su se koordinirati s postrojbama na terenu u istočnoj regiji Donbasa, a ruske jedinice međusobno su komunicirale o zajedničkim ciljevima.

Ali invazija se ne odvija “naročito drugačije na istoku nego na zapadu jer nisu uspjeli promijeniti karakter ruske vojske”, rekao je Frederick W. Kagan, viši suradnik i direktor u institutu American Enterprise. “Postoje neke duboke mane u ruskoj vojsci koje ne bi mogli popraviti u posljednjih nekoliko tjedana čak i da su pokušali. Mane su duboke i temeljne.”

“Recept za katastrofu”

No, ruska vojska slijedi metodu sovjetskog stila u kojoj vojnici na dnu nisu ovlašteni ukazati na nedostatke u strategiji koji bi trebali biti očiti, piše New York Times. Ukrajinci, nakon sedam godina obuke zajedno s vojnicima iz Sjedinjenih Država i drugih zemalja NATO-a, slijede zapadnjačku metodu i pokazali su se posebno agilnim u prilagodbi okolnostima, rekli su američki vojni dužnosnici.

Dvotjedna pauza u borbama nakon što je ruska vojska odustala od Kijeva nije bila dovoljna da Putin preokrene situaciju, rekao je general Breedlove. Nakon što je obnovila napad na Donbas, Rusija je baražom topništva gađala gradove i sela. No, vojnici to nisu pratili nikakvom vrstom kontinuirane invazije, koja je neophodna ako žele zadržati teritorij koji sravnjavaju, kažu vojni dužnosnici.

Evelyn Farkas, bivša visoka dužnosnica Pentagona za Ukrajinu i Rusiju u Obaminoj administraciji, rekla je da je Putin još uvijek previše uključen u borbu.

“Stalno čujemo izvještaje o tome da se Putin sve više angažirao”, rekla je Farkas, koja je sada izvršna direktorica McCain instituta. “Znamo da ako imate predsjednike koji se miješaju u operativne vojne odluke, to je recept za katastrofu”, zaključila je, prenosi Index..