Home OBŽ Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u snažnom rastu – rezultati poslovanja u 2021. godini iznad očekivanja

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u snažnom rastu – rezultati poslovanja u 2021. godini iznad očekivanja

by Ante R.

Prema podacima iz Registra godišnjih financijskih izvještaja koje je objavila FINA, poduzetnici s područja Osječko-baranjske županije u 2021. godini ostvarili su izvrsne poslovne rezultate. S obzirom na prošlogodišnju rekordnu godinu, novi rast u 2021. godini dodatni je pokazatelj vrijednosti poslovnih subjekata u svim segmentima poslovanja.

Ukupno je 6.134 poduzetnika s područja Županije predalo financijske izvještaje, što je povećanje od 4,5% (265 poduzetnika) u odnosu na 2020. godinu. Osječko-baranjski poduzetnici ostvarili su rekordne prihode u iznosu 33,511 milijarde kuna, što je povećane od 17,18% u odnosu na 2020. godinu, kada su ostvareni također rekordni prihodi od 28,599 milijardi kuna.

Dobit razdoblja ostvarena je u iznosu od 1,833 milijardi kuna, što je za 530 milijuna kuna (40,68%) više nego 2020. godine, čime se Osječko-baranjska županije pozicionirala na peto mjesto po uspješnosti, iza Grada Zagreba, Zagrebačke, Splitsko-dalmatinske i Primorsko-goranske županije.

Kao izvozno orijentirano gospodarstvo, ostvaren je i rast izvoza – s prošlogodišnjih 5,672 milijardi kuna, izvoz je rastao za 18,3% na 6,710 milijarde kuna u 2021. godini. Uz navedene pozitivne pokazatelje, valja i spomenuti i stalan porast broja zaposlenih, smanjenje nezaposlenih, rast broja obrta i prosječne mjesečne neto plaće.

Osječko-baranjska županija dala je značajan doprinos ovim pozitivnim rastućim trendovima.

– Projekti poticanja poduzetništva, poljoprivrede i turizma, bespovratne potpore, beskamatni investicijske kredite samo su dio mjera kojima Županija potiče stimulativnu poslovnu klimu. Gradeći poslovnu infrastrukturu, prije svega Regionalni distribucijski centar za voće i povrće, Gospodarski centar i sustave navodnjavanja te ulažući u komunalnu, prometnu i društvenu infrastrukturu Županija stvara okvir za daljnje unapređenje gospodarskih i socijalnih uvjeta poslovanja i življenja stanovnika na svom području – rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Provodeći niz kapitalnih projekata, Osječko-baranjska županija ove godine bilježi rekordni županijski proračun vrijedan više od 1,9 milijardi kuna, što je najsnažniji pokazatelj razmjera oporavka i rasta našeg gospodarstva. Na području županije provode se i brojni europski projekti vrijedni više od 7,2 milijarde kuna, priopćila je OBŽ.