Home Kultura Imenovana intendantica HNK dr. sc. Iva Hraste Sočo održala predavanje “Hrvatska – nacija kulture”

Imenovana intendantica HNK dr. sc. Iva Hraste Sočo održala predavanje “Hrvatska – nacija kulture”

by Ante R.
Sinoć u prepunoj dvorani u knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu održala je predavanje dr.sc. Iva Hraste Sočo na temu svoje knjige “Hrvatska – nacija kulture”.
Autorica se bavi nužnošću redefiniranja hrvatskog kulturnog identiteta u međunarodnom – poglavito europskom – kontekstu s njoj bliskim područjem glazbe, istražujući mogućnosti kulturnog “brendiranja” i “imidža” nacije i zemlje na primjeru fenomena glazbenih festivala.
Hraste Sočo je propitivala primjenjivost na Hrvatsku uspješnog austrijskog modela “nacije kulture” koji se potiče kao važna sastavnica austrijskog imidža. Brendiranje zemlje, kao proces u kojem se iskazuju i naglašavaju različitosti i jedinstvenosti države, uporabljen je kod prikaza načina postizanja prepoznatljivosti i modaliteta primjene u kulturnom segmentu. Prikazom kulturne politike na općenitoj razini te putem strateških dokumenata hrvatske kulturne politike, ukazano je na sredstva s pomoću kojih je moguće redefinirati hrvatski kulturni identitet te mogućnosti održivosti kulturnog razvoja kao njene temeljne odrednice. Sumiranjem povezanosti imidža i identiteta zemlje s kulturnom politikom, prikazani su načini njene primjene pri ostvarivanju prepoznatljivosti u međunarodnom kontekstu. Analizom fenomena festivala kao specifičnog načina artikulacije umjetničkih izričaja, promišljalo se zadobivanje kulturne prepoznatljivosti u širem kontekstu. Prikazom razvoja festivalskih organizama, posebice glazbenih, sažele su se mogućnosti proširenja dijaloga na nacionalnoj i internacionalnoj razini. Istraživanja strukture Salzburških svečanih igara i Splitskog ljeta u povijesnoj, programskoj, koncepcijskoj, organizacijskoj i recepcijskoj perspektivi, ukazala su na mogućnost iskorištavanja potencijala Splitskog ljeta,  kao jednog od mogućih kulturnih brendova u svrhu kreiranja imidža Hrvatske kao “nacije kulture”.
Podsjetimo, Na 85. sjednici Vlade Republike Hrvatske, za intendanticu Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu za predstojeće mandatno razdoblje od 2022. do  2026. godine, s početkom rada 01. rujna 2022., imenovana je Iva Hraste Sočo.
Na predavanju koje je organizirala Akademska zajednica “Ante Starčević” GO HDZ-a na čelu sa predsjednikom dr. Antom Barišićem nazočili su: ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, potpredsjednik Gradske skupštine i predsjednik zagrebačkog HDZ-a dr.Mislav Herman te brojni drugi.