Home Svijet Ursula von der Leyen: “Ukrajinci su spremni poginuti za europsku perspektivu.”

Ursula von der Leyen: “Ukrajinci su spremni poginuti za europsku perspektivu.”

by Ante R.

Europska komisija predložila je Ukrajini kandidatski status za članstvo u Europskoj uniji, objavila je u petak predsjednica tog tijela Ursula von der Leyen i dodala da je to podrazumijeva obvezu Ukrajine na provedbu niza reformi.

– Šaljemo jasnu poruku – Ukrajina zaslužuje europsku perspektivu. Da, Ukrajinu treba pozdraviti kao zemlju kandidata. Dobar posao je obavljen dosad, ali još ima dosta važnog posla za obaviti. Napredak na putu u EU ovisi o Ukrajini, ona je ta koja ga ima u svojim rukama, rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

– Ukrajinci su spremni poginuti za europsku perspektivu. Želimo da Ukrajina zajedno s nama živi europski san, napisala je na Twitteru.

Izjavu je predsjednica EK-a dala odjevena u boje ukrajinske zastave, žutu i plavu.

Nikada u povijesti Europske unije mišljenje nije bilo doneseno u tako kratkom roku od dana podnošenja kandidature, ali presedan je stvoren ruskom invazijom na Ukrajinu koja je ušla u četvrti mjesec i dio je šire potpore Europe službenom Kijevu u otporu agresoru.

Pariz, Berlin i Rim izjasnili su se za to da se Ukrajini “odmah” dodijeli status službenog kandidata, rekao je u četvrtak francuski predsjednik Emmanuel Macron u Kijevu kamo je stigao uz njemačkog kancelara Olafa Scholza i talijanskog premijera Marija Draghija.

Kijev je kandidaturu podnio nakon početka ruske agresije 24. veljače i od tada ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ne prestaje pozivati EU da dokaže “da riječi Bruxellesa o pripadnosti ukrajinskog naroda europskoj obitelji nisu isprazne”.

Ukrajina je “spremna” raditi da postane “punopravna članica” Unije, rekao je Zelenski.

No taj je proces dugotrajan i zemlja kandidatkinja treba ispuniti čitav niz političkih i ekonomskih kriterija (demokracija, pravna država, zaštita manjina, održivo tržišno gospodarstvo) i ugraditi u svoje zakonodavstvo europsko pravo, piše Jutarnji.