Home Gospodarstvo “Bolje i od 2019.”: Podaci najavljuju nezapamćenu turističku sezonu, no ima li na moru građana Hrvatske…

“Bolje i od 2019.”: Podaci najavljuju nezapamćenu turističku sezonu, no ima li na moru građana Hrvatske…

by Ante R.

Nakon dvije pandemijske godine ljudi su se zaželjeli putovanja. U tome ih ne sprečava ni ukrajinski rat, ni enorman skok cijena, ni divljanje inflacije. Takav trend pokazuju sve najave predstojeće turističke sezone u Hrvatskoj, ali i stvarni podaci s terena, piše Jutarnji list.

Nakon odličnih uskrsnih turističkih rezultata novi podaci govore u prilog najavama o odličnoj turističkoj sezoni. Tijelovo je jedan od blagdana po kojem se može procjenjivati kakva nas sezona očekuje. A podaci o prometu ostvarenim za Tijelovo na autocestama u smjeru mora pokazuju da bi ova turistička sezona mogla nadmašiti rekordnu 2019. godinu.

Dobrim najavama sezone prije nekoliko dana pridružio se i ministar financija Zdravko Marić kazavši da je “vrijednost fiskaliziranih računa što se turizma tiče u prvih pet i pol mjeseci ove godine 22 posto je viša u odnosu na rekordnu turističku 2019. godinu” te da imamo puno pravo očekivati kvalitetnu turističku sezonu. “Nadamo se da neće biti negativnih šokova i u tom slučaju ova bi godina mogla nadmašiti 2019.” kazao je ministar.

Najavama odlične turističke sezoni u prilog idu i podaci Državnog zavoda za statistiku da je u komercijalnom smještaju u prva četiri mjeseca boravilo je 1.5 milijuna turista, koji su ostvarili 4.4 milijuna noćenja, što je za 184 i 190 posto više nego u istom lanjskom razdoblju, čemu su pridonijeli veliki porasti broja dolazaka i noćenja turista od po 279 posto samo u travnju.

U prva četiri mjeseca ove godine komercijalni smještaj je zabilježio milijun turista i gotovo tri milijuna noćenja više nego u istim mjesecima 2021. godine, objavio je DSZ.