Home Svijet Macron gubi apsolutnu većinu u parlamentu, očekuje se dramatično formiranje većine

Macron gubi apsolutnu većinu u parlamentu, očekuje se dramatično formiranje većine

by Ante R.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na putu je da izgubi apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i kontrolu nad svojim reformskim programom, po prvim projekcijama rezultata drugog kruga francuskih parlamentarnih održanih u nedjelju.

Macronov centristički savez Zajedno će po anketama na kraju dobiti najviše mjesta u parlamentu, a slijedi ga lijevi blok Nupes na čelu s ljevičarskim veteranom Jean-Lucom Melenchonom. Po prognozama anketara Ifop, OpinionWay, Elabe i Ipsos Zajedno osvaja 200-260 mjesta a Nova narodna ekološka i socijalna unija (Nupes) 149-200. Prag za apsolutnu većinu u donjem domu parlamenta je 289 mjesta .

Ako će to biti konačni ishod, nastavak Macronovih reformi drugog najvećeg gospodarstva eurozone ovisit će o njegovoj sposobnosti da okupi umjerene snage izvan svog saveza s desne i lijeve strane. Macron (44) je u travnju postao prvi francuski predsjednik u dva desetljeća koji je osvojio drugi mandat, ali predsjeda duboko razočaranom i podijeljenom zemljom u kojoj je porasla podrška populističkim strankama desnice i ljevice. – Hina