Home Politika Grbin: Vladine mjere oko cijene goriva nisu dovoljne

Grbin: Vladine mjere oko cijene goriva nisu dovoljne

by Ante R.

– Predsjednik SDP-a Peđa Grbin u ponedjeljak je ustvrdio da Vladine mjere vezane uz cijenu goriva nisu dovoljne već treba za građane stvoriti štitove od inflacije.

Grbin je na konferenciji za novinstvo u Rijeci ocijenio da je odluka o ograničavanju cijena goriva bila u velikoj mjeri opravdana, ali da ostaje pitanje je li Vlada prethodno pripremila s distributerima goriva plan da na crpkama ne bude nestašice.

Predsjednik SDP-a naveo je da bi se Vlada trebala baviti i s drugim aspektima inflacije osim cijenom goriva. To je pomoć da mirovine i plaće javnih i državnih službenika ne izgube na vrijednosti te zaštita najugroženijih, a to su nezaposleni, oni s najnižim plaćama i korisnici socijalnih programa, rekao je Grbin.

“Vlada ima prostora za djelovanje jer će inflacija i turistička sezona donijeti u državni proračun donijeti mnogo novca a on se mora vratiti građanima”, istaknuo je.  Po uzoru na neke druge zemlje EU trebalo bi pomoći i poduzetnicima zbog gubitka tržišta Ukrajine i Rusije, te im subvencionirati cijene električne energije, dodao je.

Predsjednik riječkoga SDP-a i riječki gradonačelnik Marko Filipović istaknuo je da rast cijena energenata utječe na poslovanje komunalnih društava. Zakupnicima gradskih poslovnih prostora velik problem predstavlja povećanje cijene električne energije, naveo je.

Filipović je upozorio i na rast cijene plina te opasnost od nestašice pa bi u tim slučajevima Vlada trebala intervenirati kratkoročnim i dugoročnim mjerama. Na pitanje o odnosima zagrebačkog SDP-a i Možemo! Peđa Grbin je rekao da je odluku o koaliranju prije godinu dana donijela središnjica SDP-a jer u to vrijeme njie bilo zagrebačkog ogranka. “U sporazumu o koaliciji je utvrđeno da se nakon godine dana provede evaluacija, da nova gradska organizacija s Možemo! razgovara o oblicima suradnje i to je sad u tijeku”, rekao je Grbin.

“Oni koji surađuju u Zagrebu najbolje znaju kakvi su odnosi, što ne funkcionira i što treba popraviti, Po podršci SDP-a gradonačelnikovim prijedlozima u Gradskoj skupštini jasno je da suradnja funkcionira, a na nama je da je učinimo još boljom”, rekao je predsjednik SDP-a.

Upitan ima li prelazaka iz SDP-a u Socijaldemokrate, Grbin je kazao kako nije upoznat s većim prelascima, osim pojedinačnih odluka o promjeni političkog puta. -Hina.