Home Analiza Kovač: Rusija se nama uglavnom ruga, sankcije nisu rješenje

Kovač: Rusija se nama uglavnom ruga, sankcije nisu rješenje

by Ante R.

Bivši ministar vanjskih i europskih poslova, Miro Kovač, gostovao je u Novom danu N1 i komentirao rusku invaziju na Ukrajinu te sankcije koje je Zapad uveo Rusiji. Kovač je komentirao izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da dok se ne riješi kriza u Ukrajini nećemo imati niti rješenja za inflaciju.

Komentirajući europski put Ukrajine, Kovač je rekao da sve zemlje koje imaju želju trebaju imati perspektivu članstva u Europskoj uniji.

“Imamo problem unutar same Europe i zapadnog svijeta da moramo zajedno više raditi i više se kozultirati. Amerikanci pritišću Europu, ali sankcije su alibi za odluku da se ne pošalju kopnene snage u Ukrajinu, jer samo kopnene snage mogu zaustaviti rat i ja se bojim da Ukrajinci neće sami moći vratiti okupirana područja, a mi se moramo sami dogovoriti što želimo u budućnosti. Nama je glavni konkurent Rusija ili možda Kina, jer pretpostavljam što čujem od Amerikanaca da je to ipak Kina. Kako ćemo mi surađivati s Kinom, ako imamo Rusiju protiv sebe?”, upitao je.

“Neugodno mi je kad vidim izvještavanje o ratu”

Trenutno imamo razaranje, umjesto da se saberemo i napravimo gospodarski model koji će dugoročno osigurati prosperitet i blagostanje i da onda vidimo kako ćemo funkcionirati u odnosu na kinesku konkurenciju, rekao je bivši šef diplomacije.

“Rusija se nama uglavnom ruga. Ukrajinci se lavovski bore, ali gube puno vojnika, nemaju dovoljno vojne opreme i artiljerije da bi se mogli nositi s Rusima i bez kopnene pomoći Zapada ne vidim kako će vratiti okupirana područja. Rusija sporo, ali sigurno zauzima sve više teritorija”, rekao je Kovač.

Kaže da mu je neugodno kad vidi izvještavanje o ratu Rusije protiv Ukrajine. “Očito je Putin stabilan, očito ima ono što prema anketama vidimo, podršku pučanstva, ljudi u Ruskoj Federaciji i to je njihov narativ da Rusi smatraju da se radi o ratu Zapada protiv Rusije i zasad to funkcionira. Uzeli su više od 20 posto teritorija, imaju svoju priču o ruskoj slavi, o ruskom imperiju”, rekao je Kovač.

Sankcije, ponovio je, nisu rješenje.

“Ja postavljam retoričko pitanje, kad su uopće sankcije uspjele? Pogledajmo povijest sankcija, kad su uspjele? Jesu li uspjele protiv Sjeverne Koreje, jesu li uspjele protiv Kube, protiv Irana? Nisu. Jesu li uspjele kad smo ih 2015. godine uveli protiv Rusije? Ne. Rusi su već otporni na sankcije i ne vidim kako možemo tom politikom sankcija Rusiju prisiliti na povlačenje”, rekao je Kovač.