Home Izdvojeno Savez antifašista: Hrvatska je utemeljena na antifašističkoj borbi

Savez antifašista: Hrvatska je utemeljena na antifašističkoj borbi

by Ante R.

Predstavnici Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH (SABA RH) i Grada Zagreba u utorak su u sklopu obilježavanja Dana antifašističke borbe položili vijence na Grobnici narodnih heroja na Mirogoju pri čemu su istaknuli kako je antifašizam temelj hrvatske države.

”Ne samo da je Hrvatska utemeljena na antifašističkoj borbi, nego je i Europa kao zajednica naroda i Europska unija utemeljena na antifašističkoj borbi i pobjedi nad nacifašizmom u Drugom svjetskom ratu”, rekao je predsjednik Saveza Franjo Habulin.

Istaknuo je i kako je 22. lipnja iznimno značajan datum jer je na taj dan 1941. počeo organizirani oružani otpor na području tadašnje Jugoslavije te je osnovan partizanski odred u šumi Brezovica kao prva oružana antifašistička formacija na području okupirane Europe.

”Upravo na području Hrvatske kresnuta je iskra ustanka, pokrenut je organizirani oružani otpor nacifašističkoj okupaciji. To je ono na što mi danas moramo biti ponosni”, kazao je Habulin. Zaključio je kako bi to trebale znati i mlade generacije, ali da se danas ne uči dovoljno o naroodnoslobodilačkoj borbi za vrijeme Drugog svjetskog rata što se, kako je ocijenio, mora promijeniti.

Zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet istaknuo je veliki doprinos Zagrepčana u borbi protiv fašizma tijekom Drugog svjetskog rata. ”Tekovine antifašizma duboko su utkane u temelje ovog grada. U Drugom svjetskom ratu na strani NOB-a oko 50.000 Zagrepčana sudjelovalo je u borbama od čega ih je oko 8000 poginulo”, kazao je Korlaet.

Izaslanstva antifašista i Grada Zagreba položila su vijence i na Partizanskom groblju na Mirogoju i u Spomen-parku Dotrščina. – Hina