Home Izdvojeno SKANDALOZNI TEKST MARINKA ČULIĆA I TO PLAĆAJU HRVATSKI POREZNI OBVEZNICI!? Kontroverzni kolumnist u ‘Novostima’ opravdava ruske gadosti: ‘Ukrajina je nacificirana, Zelenskij nosi crnu majicu’; a veličao je i Jugoslaviju

SKANDALOZNI TEKST MARINKA ČULIĆA I TO PLAĆAJU HRVATSKI POREZNI OBVEZNICI!? Kontroverzni kolumnist u ‘Novostima’ opravdava ruske gadosti: ‘Ukrajina je nacificirana, Zelenskij nosi crnu majicu’; a veličao je i Jugoslaviju

by Ante R.

I dok je rat u Ukrajini ujedinio većinu svjetskih zemalja i njezinih građana, koji se zgražaju nad agresijom Rusije nad svojom susjednom zemljom, povremeno se u javnosti pojave i zaštitnici lika i djela ruskog čelnika Vladimira Putina te pokažu da čak ni neopravdana ruska agresija ne može umanjiti njihovo rusofilsko raspoloženje.

Poneki ljubitelji invazije, kao što je bio slučaj u susjednoj Srbiji, besramno održavaju prosvjede podrške ruskoj “specijalnoj vojnoj operaciji”, kako je nazivaju u Kremlju, dok su drugi kao svoju bojišnicu odabrali društvene mreže i portale, gdje pod krinkom obrane svjetskoga mira potiču da se ukinu sankcije Rusiji, zabrani članstvo Ukrajini u Europskoj uniji…

Posljednji takav relevantan primjer moguće je pronaći na Portalu Novosti, u tekstu “Okruživanje Rusije” Marinka Čulića, inače ovogodišnjeg dobitnika nagrade za životno djelo Hrvatskog društva novinara (HND). Iako ne bi smjelo postojati opravdanja za napad na drugu suverenu zemlju, posebno ne u Hrvatskoj, koja je i sama 1990-ih bila u sličnoj situaciji poput Ukrajine, kontroverzni kolumnist Čulić u svojemu tekstu optužuje Zapad, odnosno SAD i njegove europske saveznice, da je “zakuhao krizu” nastojeći proširiti NATO na istok, prema Rusiji.

Piše Čulić tako da je “Putinova manična opsjednutost Ukrajinom možda rezultat straha da će se tutnjava takozvanih obojenih revolucija koje su na poticaj Zapada preplavile postkomunističke zemlje preliti i na Rusiju”, nakon čega u priču nekako uvlači i bivšu državu Jugoslaviju, pišući da se ona raspala jer je bila “superiorni primjer uspješne socijalističke zemlje”, što se, kaže Čulić, nije smjelo dopustiti.

Konačno, kao što ruska vojska, po nahođenju Vladimira Putina, ubija po Ukrajini pod krinkom “denacifikacije”, tako i Čulić u jednom dijelu svojega tekstu u ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskijem prepoznaje nacista, i to zato što se, citirat ćemo, “povremeno pojavljuje ne samo u sivomaslinastoj nego i u crnoj majici, što nije pouzdan, ali jeste indikativan signal da je Ukrajina nacificirana, kako je optužuju iz Moskve”. Daljnju potvrdu nacističkog ozračja u Ukrajini pronalazi u pozdravu “Slava Ukrajini”, što, naravno, nije propustio poistovjetiti s pozdravom “Za dom spremni”.

Da ne nabrajamo dalje Čulićeve umotvorine, uputit ćemo vas na skandaloznu kolumnu “Okruživanje Rusije”, koju možete pročitati ovdje.

Iako je donekle razumljivo što se tekst ovakvoga sadržaja može pročitati na portalu i u tjedniku Novosti, čiji je nakladnik Srpsko narodno vijeće, budući da je u susjednoj zemlji godinama unazad građena rusofilna i putinofilna atmosfera, skandalozno je ipak što se za takve “izlete” izdvaja nemali novac (riječ je o milijunskim iznosima) iz hrvatskog državnog proračuna. Dodatno, na Čulićevo javno opravdavanje ruskog iživljavanja nad znatnom slabijom zemljom nije reagirao ni HND, koji je kontroverznom kolumnistu udijelio nagradu za životno djelo, ali ni nevladin portal za provjeru činjenica Faktograf, koji je ranije hitro ustvrdio da mađarski premijer Viktor Orban nije izrekao da ne želi “izgubiti svoju državu zbog idiota koji su isprovocirali masakr u središtu Europe”.

Sasvim je legitimno, ponavljamo, da se na jednom portalu propagira bivša država, uzdiže Srbija i podržava rubno ubrojivi ruski čelnik, no prikladnije bi onda bilo, smatramo, da se takve umotvorine financiraju nečijim tuđim novcem, a ne onim hrvatskih građana, piše Direktno.hr.