Home Lifestyle Karlovački fratar koji je crkvenim zvonima tjerao nevrijeme dobio premještaj

Karlovački fratar koji je crkvenim zvonima tjerao nevrijeme dobio premještaj

by Ante R.

Fra Mate Bašić, župni i samostanski vikar župe, imenovan je upraviteljem župa u Hrastovici i Petrinji.

Odlukom Uprave Hrvatske Franjevačke Provincije sv. Ćirila i Metoda dvojica karlovačkih franjevaca premještena su na nove službe, javili su iz Župe Presvetog Trojstva.

Iz Karlovca odlazi fra Mate Bašić, župni i samostanski vikar župe, koji je imenovan upraviteljem župa u Hrastovici i Petrinji. Radi se o dosta eksponiranom fratru, posljednjih dana po tome što je zvonjavom crkvenih zvona tjerao nevrijeme i ružne oblake s karlovačkog neba. Iza samostanskih zidina pravio je pripravke od ljekovitog bilja uzgojenog u samostanskom vrtu te dezinficijens, a medijski je bio eksponiran i prilikom pronalaska tajanstvenog svitka iz 1794. godine ispod križa na tornju crkve.

Osim njega, Karlovac napušta mladomisnik fra Ivan Ivanković, koji je imenovan župnim vikarom župe sv. Križa i podtajnikom Franjevačke provincije sa sjedištem u Zagrebu na Sigetu.

U karlovačku župu Presvetog Trojstva u Karlovac dolazi fra Marko Ćosić, mladomisnik u ulozi župnog i samostanskog vikara.

– Fra Mati i fra Ivanu od srca zahvaljujemo na predanom služenju u našem bratstvu i župi. Vjerujemo da su ostavili dubok trag u srcima svih s kojima su se susretali. Neka ih Gospodin blagoslovi i uzdrži u svakom nastojanju oko dobra i na novim službama. Fra Marku želimo dobrodošlicu. Radujemo se zajedničkom životu i radu, kažu karlovački franjevci, prenosi KAportal.