Home Vijesti Odvjetnik Nobilo o ponovljenoj optužnici za Agrokor: Imamo iste prigovore kao i ranije. A u tisućama stranica spisa nema ni jednog dokaza

Odvjetnik Nobilo o ponovljenoj optužnici za Agrokor: Imamo iste prigovore kao i ranije. A u tisućama stranica spisa nema ni jednog dokaza

by Ante R.

Ponovno je podignuta optužnica u slučaju Agrokor. Gotovo pet godina otkad je istraga pokrenuta, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu ponovno je podignulo optužnicu nakon što je ista bila povučena u studenom prošle godine zbog boljeg pojašnjenja.

Optužnica u slučaju Agrokor podignuta je protiv 15 okrivljenika zbog zlouporabe u gospodarskom poslovanju, pomaganja u zlouporabi te krivotvorenja službene i poslovne isprave. Njome su obuhvaćeni Ivica Todorić, njegovi sinovi kao i 10 menadžera Agrokora.

DORH navodi kako je ovim kaznenim djelima Todoriću pribavljena protupravna imovinska korist od 923 milijuna kuna, nizozemskom trgovačkom društvu od 320 milijuna, dok je Agrokor oštećen za više od milijardu i 200 milijuna kuna. Stotinu tisuća stranica spisa u predmetu Agrokor stiglo je u četvrtak na zagrebački Županijski sud.

Optužnicu treba potvrditi sud, ali prije toga sud će trebati provjeriti i ispitati svjedoka, glavnog revizora zaslužnog za veliko financijsko vještačenje. Visoki kazneni sud je naložio da se provjeri ima li sukoba interesa s obzirom na navode obrane da je ista revizorska kuća radila i za izvanrednu upravu Agrokora, javlja novinarka Josipa Krajinović.

Velik problem bio je i što je tužiteljica koja je radila na trećini optužnice prije pola godine uhićena s osumnjičenom Piruškom Canjugom pod sumnjom da joj je odavala tajne podatke iz istrage pa su morali ponavljati trećinu posla.

Odvjetnik Piruške Canjuge Anto Nobilo rekao je za Dnevnik Nove TV kako u ovoj pauzi između suđenja nije obavljeno novo vještačenje. “Prema tome, mi imamo iste prigovore kao i ranije”, rekao je Nobilo je potvrdio da sumnjaju u sukob interesa s obzirom da je ista revizorska kuća koja je radila financijsko vještačenje na sudu, ujedno radila i za izvanrednu upravu Agrokora “Mi iz obrane imamo ozbiljne prigovore na takvo vještačenje”.

“Problem je u tome da je vještačenje radio vještak koji je istovremeno bio plaćen i to visokim iznosima, od strane privremene uprave Agrokora kao njihov revizor”. Naglasio je i da “nema niti jednog dokaza u spisu od sto tisuća stranica”.

“Tvrdi se naime da u uprava izglasala lažna financijska izvješća”, dodaje Nobilo, “znajući da su lažna kako bi pomogla Ivici Todoriću. Međutim problem je u tome što se uprava nikada nije sastajala i uprava nije nikada u rukama imala ta izvješća, ni lažna ni prava, i nikada nije glasala” rekao je, piše dnevnik.hr.