Home Svijet Biden: Tužan dan. Zdravlje i životi žena ugroženi su rušenjem prava na pobačaj

Biden: Tužan dan. Zdravlje i životi žena ugroženi su rušenjem prava na pobačaj

by Ante R.

Američki Predsjednik Joe Biden u petak je izjavio da su „zdravlje i životi žena u ovoj zemlji sada ugroženi” nakon što je Vrhovni sud srušio Roe v. Wade i time ukinuo ustavno pravo na pobačaj u SAD-u. – “Ovo je tužan dan za sud i za cijelu zemlju”, rekao je Biden, govoreći iz Bijele kuće.

Neke od opcija o kojima se razgovara uključuju eliminiranje ograničenja za pristup medicinskom pobačaju i osporavanje zakona koji kaznenim djelom proglašavaju putovanje iz jedne savezne države u drugu za potrebe obavljanja pobačaja, izvijestio je CNN.

Predsjednik bi također mogao proglasiti izvanrednu javnozdravstvenu situaciju, koja bi mogla zaštititi liječnike od tužbi ako rade s pacijentima u saveznim državama gdje nemaju licencu. Predsjednik je također pozvao Kongres da izglasa zakon koji bi kodificirao Roe v. Wade, presudu iz 1973. kojom se u SAD-u legalizira ustavno pravo na pobačaj, ali Demokrati trenutno nemaju dovoljno ruku u Senatu da bi izglasali takav zakon i poslali ga Bidenu na potpis.

Biden je ranije ovog mjeseca izjavio kako je uvjeren da će eventualno rušenje Roe v. Wadea izazvati „mini revoluciju” i motivirati Amerikance da na predstojećim izborima glasaju protiv Republikanaca i tako ih izbace s funkcija. Demokratski dužnosnici i skupine koje zagovaraju pravo na pobačaj izrazili su bijes i šok zbog odluke Vrhovnog suda, prenosi N1.