Home OBŽ Za Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće odobreno 75 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU

Za Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće odobreno 75 milijuna kuna bespovratnih sredstva EU

by Ante R.

Danas (13. srpnja 2022. godine) u Okučanima održana 13. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, za Osječko-baranjsku županiju je osobito značajna. Naime, ministrica poljoprivrede Marija Vučković je županu Ivanu Anušiću uručila Odluku o financiranju projekta izgradnje Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće u ukupnom iznosu od 75.345.000,00 kuna. Naime, u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, Ministarstvo poljoprivrede je pokrenulo Poziv na dostavu projektnih prijedloga za dodjelu bespovratnih sredstava za izgradnju i opremanje logističko-distributivnih centara za voće i povrće, na koji je Osječko-baranjska županija prijavila projektni prijedlog za RDC. Ukupno prihvatljivi izdaci za projekt iznose 108.617.627,52 kuna te se za projekt moglo dodijeliti upravo 75.345.000,00 kuna, što predstavlja 69,37 posto prihvatljivih troškova te je najviši iznos bespovratnih sredstava koja se mogu dodijeliti.

Inače, sjednicom Savjeta u Okučanima počeo je treći ciklus sjednica u sklopu razvojnog Projekta Slavonija, Baranja i Srijem kojeg je Vlada RH pokrenula kako bi osigurala sredstva iz EU fondova isključivo za projekte na području pet slavonskih županija. Sjednicom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a u njenom radu sudjelovao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

– Činjenica da smo u trećem ciklusu govori o kvalitetnoj strukturi Savjeta, a obzirom na globalne okvire u kojima se nalazimo potrebno je dogovoriti i daljnje korake vezane uz kvalitetu života naših sugrađana – rekao je predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Dodao je kako je od 2016. do lipnja ove godine u sklopu Projekta ugovoreno projekata vrijednih više od 20 milijardi kuna, a u tijeku je provedba ili priprema njih više od 33.000.

Prilikom predstavljanja informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak naglasila je da je u sklopu Projekta ugovoreno 126% sredstava koja su bila na raspolaganju iz ESI fondova, a isplaćeno je 72,95% tih sredstava. Ministrica Tramišak predstavila je i Mehanizam integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskoj perspektivi 2021.-2027.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić predstavio je Aktualne pozive iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. te mogućnosti financiranja iz ESF+ za financijsko razdoblje 2021.-2027., pri čemu je osobito naglašena važnost projekata „Zaželi“  i „Pomoćnici u nastavi“. Osječko-baranjska županija prijavila je u svibnju ove godine projektni prijedlog „Zaželi pomoć u kući“ na Otvoreni poziv Ministarstva, čime će se osnažiti i unaprijediti radni potencijal 30 teže zapošljivih žena.

Investicije u cestovnu infrastrukturu predstavili su državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Josip Bilaver te predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić. Kao jedan od projekata od osobitog značaja istaknut je Koridor Vc, čija će se dionica u Baranji od 17,5 km dovršiti u listopadu ove godine, nakon čega slijedi natječaj te izgradnja i posljednjih 5 km do granice s Mađarskom.

Posljednje izlaganje bilo je ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja je istaknula da je u sklopu Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. ugovoreno 8,3 milijarde kuna, dok je ukupan iznos potpore 6,8 milijardi kuna. Najveći je interes, istaknula je ministrica, za investicijske mjere programa ruralnog razvoja, poput Mjere 4. za veće projekte te Mjere 6.1.1. koja se odnosi na generacijsku obnovu hrvatskog sela.

Župan Ivan Anušić istaknuo je niz projekata koji se na području Osječko-baranjske županije razvijaju u suradnji s Vladom RH.

– Vrijednost ugovorenih projekata u Osječko-baranjskoj županiji iznosi 7,65 milijardi kuna, što govori o intenzitetu rasta i razvoja proteklih godina u našoj županiji. Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće, Gospodarski centar, projekti prometne infrastrukture, revitalizacija brownfield područja OLT Osijek te brojni drugi projekti doprinose gospodarskom i demografskom oporavku Osječko-baranjske županije – rekao je župan, posebno istaknuvši dva projekta nacionalne važnosti, a to su izgradnja novog Kliničkog bolničkog centra Osijek i dovršetak Koridora Vc.