Home Kultura RADE ŠERBEDŽIJA: ‘Ja sam Srbin iz Hrvatske… Poput Tesle

RADE ŠERBEDŽIJA: ‘Ja sam Srbin iz Hrvatske… Poput Tesle

by Ante R.

U popularnoj srpskoj emisiji “Što sam tebi i tko sam sebi” gostovao je glumac Rade Šerbedžija, a jedna od tema o kojima je govorio je i nacionalni identitet.

“Ako me pitaš što sam, ipak kad sve zbrojim, naročito u zadnje vrijeme se tako osjećam, ja sam Krajišnik, ja sam čovjek, ja sam Srbin iz Hrvatske. To je moje najtočnije obilježje, ali na tragu Nikole Tesle, koji se ponosi, kao što je rekao, svojim srpskim rodom i hrvatskom domovinom”, izjavio je Šerbedžija.

“Ja sam rođen u Hrvatskoj, to je moje najbliže obilježje mentaliteta, tamo sam završio škole, tamo sam počeo da se bavim umjetnošću”, rekao je u emisiji. Ovih se dana premijerno pojavio u predstavi ”Shakespeare ljetne noći – varijacije” koju je na Malom Brijunu produciralo njegovo kazalište Teatar Ulysses.

“Kao jedan od ‘duhova’ tvrđave Minor pojavljuje se tako i Lear, kojeg Šerbedžija igra već dvadeset i dvije godine”, najavljuje redateljica i Radina supruga Lenka Udovički.

Četiri stotine godina prošlo je od Shakespearove smrti i stoga sa svih svjetskih pozornica “pljušte” njegove neprolazne misli, dobro poznati stihovi, legendarni zapleti. Stižu do publike na različitim jezicima, novim prijevodima, drugačijim čitanjima – ali istom snagom potvrđujući njegovu veličinu, neprolaznost i suvremenost

”Naša predstava, taj Hommage, teatarski “šeće” gledatelje od Shakespearovog doba do danas oslanjajući se na njegove sonete te odabrane motive kraljevskih kronika, tragedija, ali mitskih scena ljubavnika. Riječ, pokret i glazba vodi kroz dramaturšku strukturu koja će svoju priču tkati upravo u suodnosu stiha i njegove scenske interpretacije i transformacije kroz ta četiri stoljeća, ali prije svega s namjerom da razotkrije njegovu suvremenost koja odabranim scenama glasno progovara o (ne)društvenim okolnostima koje nas zatiču, o izbjeglicama, onima na vlasti i onima koji ih smjenjuju, o pojedincu izgubljenom u u turbulentnim vremenima u potrazi za vlastitim identitetom”, kaže dramaturginja predstave Željka Udovičić Pleština, prenosi Dnevno.hr.