Home Izdvojeno Raspada se Klub SDP-a u ZG Skupštini. Sad je stranku napustila i Dina Vasić

Raspada se Klub SDP-a u ZG Skupštini. Sad je stranku napustila i Dina Vasić

by Ante R.

Iako šef SDP-a Peđa Grbin pokušava uvjeriti sebe i javnost kako je s izbacivanjem predsjednika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca iz SDP-a preuzeo kontrolu (!), to je jednostavno daleko od stvarnosti. Dina Vasić, ekonomistica i nezavisna gradska vijećnica koja je na SDP-ovoj listi lani na izborima bila istaknuta kao kandidatkinja za zamjenicu gradonačelnika Joška Klisovića, napušta Klub SDP-a u zagrebačkoj Skupštini. Svim članovima poslala je informaciju da se od 19.09. “razdružuje” s Klubom zbog ogromnih podjela i neslaganja s odnosima u njemu i s partnerima, ali da će i dalje podržavati sve dobre politike, a od ponedjeljka će biti i formalno proslijeđenja skupštinskim službama, piše Jutarnji.

Sve dobre politike i dalje ću podržavati, a prijedloge s kojima se ne slažem svakako ću dobro analizirati, i, kao i do sada, glasati prema vlastitim uvjerenjima – tim se riječima oprostila od svojih kolega, a za Jutarnji list je pojasnila što joj je bio triger za raskid odnosa sa SDP-om.

“Do prije petnaest mjeseci nisam bila u politici, a ono što sam za to vrijeme doživjela, vidjela kako se ljudi kolju, totalno mi je neprihvatljivo. Ne želim da se međustranačka lobiranja prelijevaju na moj rad u Skupštini i da budem meta prepucavanja. Neprihvatljivo mi je da se razbija stranačka struktura; da se dogovorimo oko glasanja u određenom smjeru i da se to ne poštuje da bi na koncu bio kažnjen ne onaj tko odluku nije poštivao nego onaj tko ju je stavio na glasanje”, kaže Vasić, pojašnjavajući da su se s Gotovcem dogovorili da će biti suzdržani oko zaduženja Grada Zagreba, ali su se članovi Kluba oglušili.

Jedva je ljetos pregrmjela, priznat će, prostački napad potpredsjednika Skupštine, glavnog ideologa Možemo! Teodora Celakoskog, koji ju je poslao u tri pi*** materine, a sada kada su antagonizmi kulminirali još gore, ne nalazi razloga da to trpi.

“Mislila sam, strašno je, ali ajde, guram dalje. Ali, sada mi je dosta! Kad me Celakoski napao sve te silne feministice samo su nastavile žvakati svoje sendviče u klupama i pravile se da ništa nisu čule. I nikom ništa! Javile su mi se samo dvije žene iz foruma žena SDP-a i izrazile svoje zgražanje. To je tim gore jer je Celakoskog ‘izazvao‘ moj stav o antikorupcijskim mjerama. Na inicijativu Gotovca osmišljen je amandman da se ne miješa izvršna vlast sa zakonodavnom…”, kaže Vasić, podsjećajući da ju je Celakoski opsovao nakon što je obrazložila amandman na Kodeks ponašanja gradskih zastupnika koji se Možemo nije svidio.

Amandman je bio usmjeren prema borbi protiv korupcije, a njime bi se onemogućilo zastupnicima da članstvima u pojedinim radnim skupinama i savjetodavnim tijelima gradske uprave dobivaju određene naknade te da ne dolazi do preklapanja predstavničke i izvršne vlasti.

Oporba je čula da ju je Celakoski poslao u “tri pi*** materine”, a kolege i kolegice iz njezinog i koalicijskog kluba su se pravile da ne čuju.

“Sramotno je da se takav amandman odbio. Sada kada je Gotovac izbačen, krenulo je lobiranje da se priklonim jednoj struji. Jedan od lobista kaže da će im trebati komotna većina. Ne želim biti dio te priče. Imam još dvije i pol godine mandata, želim se baviti gradskim, komunalnim problemima, imam ideje oko stvaranja riznice, kataloga korupcije, ne zanimaju me prepucavanja i visoka politika koja se svodi na bavljenje sobom i kome će pripasti koja fotelja. I, uostalom, svoj posao imam – ne želim uopće sudjelovati u tim kombinacijama. Smeta me i to što nemamo komunikaciju s Možemo, u početku je bila korektna s jednim dijelom ljudi, a onda su krenule sabotaže. Damir Bakić me već nekoliko puta prekinuo kad sam htjela problematizirati zaduženje Grada, uopće ne uvažava moje mišljenje kao stručnjaka, moje ideje o tome kako bi se mogao unaprijediti život u Zagrebu. Ukratko, deplasirajuće mi je sudjelovati u bilo kojem tijelu koje vrijeđa i kanibalizira svoje članove”, tumači Vasić i kaže kako joj je izbacivanje Gotovca bilo očekivano, premda nekorektno:

“U strahu su velike oči. Čelništvu SDP-a očito nije bilo simpatično što Gotovac ima stav i jasnu politiku koju nije mogao realizirati zbog njihovih dogovora s Možemo. Žao mi je zbog ovakvih obračuna. No, povijest u SDP-u se ponavlja. Ne bih se čudila da netko za godinu dana ide smijeniti Grbina i cijelu kliku oko njega. Za sebe znam da ne želim biti dio te priče.”