Home Vijesti Milanović pokrenuo razrješenje ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja

Milanović pokrenuo razrješenje ravnatelja VSOA-e zbog nezakonitog trošenja

by Ante R.

Predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je dopis premijeru Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja Vojno sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) zbog nezakonitog trošenja državnog novca.

U Uredu predsjednika ističu da Milanović smatra kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost nakon što su u izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru VSOA-e navedene opsežne i teške povrede.

Ured predsjednika dodaje da je Milanović pokrenuo postupak u skladu sa Zakonom o sigurnosno-obavještajnom sustavu RH, u kojem stoji kako ”postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor”.

Mediji su izvijestili da je nadzorom u VSOA-e utvrđen cijeli niz prekršaja te da su vojni obavještajci, koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama u Poljskoj, Libanonu i Litvi, pronevjerili najmanje dva milijuna kuna.

Prema navodima medija, obavještajci su lažirali troškove, a višak novca spremali u svoje džepove. Dodaju da je riječ o više djelatnika VSOA-e, od kojih nekolicina više nije na tim poslovima.

Mediji dodaju da će izvješće o nadzoru biti dostavljeno Državnom odvjetništvu RH. – Hina