Home Vijesti Penava o popisu stanovništva: “Ovo je dokaz da je netko na prošlom popisu prikazao lažne podatke u Vukovaru”

Penava o popisu stanovništva: “Ovo je dokaz da je netko na prošlom popisu prikazao lažne podatke u Vukovaru”

by Ante R.

U Vukovaru je prošle godine 29,73 posto građana popisivačima izjavilo da su srpske narodnosti, dok je 2011. isto učinilo njih 34 posto. Gradonačelnik Vukovara i predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava u N1 Studiju uživo komentirao je najnovije podatke Državnog zavoda za statistiku.

Komentirajući pad od pet posto Srba u Vukovaru Ivan Penava odbacuje mogućnost iseljavanja, već proziva popisivače iz 2011. za lažne podatke i manipulaciju.

Na pitanje odakle informacija da su podaci iz 2011. lažni, Penava objašnjava:

“Popis stanovništva koji je u Vukovaru proveden prošle godine, za njega sam bio nadležan. Bio sam prva osoba u hijerarhiji za korektnost popisa. Tko je bio 2011. i kakvi su mehanizmni bili, zašto se pustilo to na taj način, nisu smjeli dozvoliti da se buši bilo gdje u Hrvatskoj. Nismo smjeli dopustiti da se na tako ozbiljnoj stvari netko igra. I tad smo iznijeli podatke da nas nema 28.000 u Vukovaru, da nas je oko 23.000. Nažalost RH nam nije osigurala istinu i točne podatke, to smo ovaj put napravili kako je trebalo, vratili smo mir u grad Vukovar. Nadam se da smo osigurali bar 10 godina stabilnosti u gradu. Nažalost konotacije odljeva stanovništva je nešto što je gotovo primjer za cijelu Hrvatsku. Vlada se ne bavi tim problemom. Dok se brine o stranačkim uhljebima, resursi zemlje nisu na raspolaganju hrvatskom narodu i zato imamo negativne trendove.”

Istaknuo je da ne bi mogao pobijediti na zadnjim lokalnim izborima da za njega nije glasao velik broj građana srpske nacionalne manjine. Na pitanje mijenja li se sad nešto oko jezika ili pisma srpske manjine u Vukovaru, Penava je istaknuo da će sve vratiti na stanje prije 2011.:

“Predložit ću promjene i vratiti stvari na stanje od prije popisa 2011. kad smo na temelju lažnih podataka bili prisiljeni na neke korake neprirodnim načinom, neprirodnim putom. Postoje načini dozrijevanja kad su mogući koraci prema naprijed. Ako se ti koraci rade na silu, onda se dobije kontraudar. Svakom pripadniku manjine treba izaći ususret, ali preduvjet za to je jako povjerenje i stajalište da smo svi u poziciji napretka. Dok imate destruktivne misli i politike i izjave o velikosrpskoj politici ili odlikovanjima Šešelju, jasno je da u Vukovaru hrvatski narod kao većinski nema manevarskog prostora učiniti iskorak prema naprijed.”

“Nijedno pravo koje je iskamčeno temeljem lažnog popisa nećemo ga pustiti niti ostaviti. Vratit ćemo situaciju na početnu poziciju. Ono što su neke strukture smišljeno progurale u Vukovaru, nećemo pustiti tek tako”, zaključio je Penava, piše N1.