Home Politika Peović: U petak prosvjed “Za budućnost bez HDZ-a”

Peović: U petak prosvjed “Za budućnost bez HDZ-a”

by Ante R.

Saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović najavila je u četvrtak da će se sutra u 18 sati na Trgu žrtava fašizma, ispred središnjice HDZ-a, održati prosvjed “Za budućnost bez HDZ-a”, poručivši kako im je dosta legalizirane, sistemske korupcije koju je “instalirao HDZ”.

“Sutra u 18 sati na Trgu žrtava fašizma  bit će prosvjed ispred središnjice HDZ-a “Za budućnost bez HDZ-a””, najavila je Peović u slobodnim govorima u Hrvatskom saboru ispred Kluba HSS-a i Radničke fronte.

Pozvala je sve organizacije, političke stranke, progresivnu oporbu i pojedince da im se pridruže na prosvjedu na kojem žele poručiti da im je dosta  legalizirane, sistemske korupcije koju je “instalirao HDZ”, upozoravajući i uvjeravajući nas da korupcija ima ime i prezime.

“Da, mi možemo navoditi  mnoga imena i prezimena, od Lovre Kuščevića, Martine Dalić do Gabrijele Žalac itd. Ali, korupcija je legalizirana, sistemska u kojoj svaki puta podobni poduzetnici i HDZ-ovci sa stranačkom iskaznicom budu odgovorni za neki zločin”, rekla je.

Peović je kazala da je prvi zahtjev prosvjeda nacionalizacija Ine rekavši da privatizacija Ine nije “grijeh HDZ-a”, ali je ta stranka imala to priliku ispraviti. Dodala je da je u dokazano koruptivnom procesu kriminalno privatizirana i dana na upravljanje Mađarima.

“To se neće riješiti otkupom dionica, nego sasvim legalnim i legitimnim vraćanjem upravljačkih prava u ruke hrvatske države a onda postavljanjem u nadzorne i upravne odbore radnika i predstavnika radnika i uspostavljanje transparentnog poslovanja”, kazala je.

Pozdravila je i inicijativu oporbe za formiranjem istražnog povjerenstva, ali i upozorila da se ne mogu osloniti na pozivanje na postojeće odredbe, antikorupcijske programe i strategije o sprječavanju sukoba interesa jer to i sada imaju “pa svejedno milijarda kuna završi u džepu HDZ-ovca”. Peović je kazala i da će na prosvjedu tražiti i izlazak iz međunarodnih trgovinskih, investicijskih i energetskih sporazuma koji sadrže klauzulu o rješavanju sporova na međunarodnim sudovima.

Rekla je i da traže donošenje zakona o porijeklu imovine, omogućavanje prioritetne i hitne obnove stambenih objekata, uvođenje kvartalnog izračuna osnovnih troškova života, vraćanje prava na pobačaj u Ustav te obustavu donošenja novog zakona o pomorskom dobru, koji se piše u tajnosti, i koji će omogućiti naplaćivanje ulaska na plaže.  – Hina