Home Izdvojeno Putin objavljuje pripajanje ukrajinskih regija: ‘Narod je odlučio! Zaštitit ćemo našu državu‘

Putin objavljuje pripajanje ukrajinskih regija: ‘Narod je odlučio! Zaštitit ćemo našu državu‘

by Ante R.

Putin pozvao Ukrajinu na prekid vatre

Vladimir Putin pozvao je Ukrajinu na trenutačni prekid vatre i rata “koji su oni započeli 2014.”. Kijev se mora vratiti za pregovarački stol. Otvoreni smo za taj scenarij i mnogo smo puta to istaknuli, rekao je Putin. No, nastavio je Putin, Kijev mora prihvatiti volju naroda, referirajući se na lažne referendume koji su se održali u danas pripojenim okupiranim regijama. – Štit ćemo našu zemlju svim našim snagama i učinit ćemo sve da zaštitimo sigurnost ljudi, poručio je Putin.

Putin: Stanovnici Donecka, Luganska, Zaporižja i Hersona zavijek postaju naši građani

Ruski čelnik Vladimir Putin započeo je u 14.20 sati po srednjoeuropskom vremenu govor u Velikoj kremaljskoj palači. Na početku je rekao da je izbor glasača na referendumu konačan i da je riječ o volji milijuna ljudi. Putin je u govoru izjavio da je Rusija dobila četiri nove regije – Herson, Zaporižja, Donjeck i Luhansk.

– Siguran sam da će Savezna skupština podržati ustavne zakone o pripajanju i formiranju četiri nove regije u Ruskoj Federaciji, rekao je Putin pa podsjetio da su od 23. do 27. rujna održani referendumi u Doneckoj i Luganskoj Narodnoj Republici te u Hersonskoj oblasti, kao i na oslobođenim teritorijima oblasti Zaporižja.

– Svi vojnici specijalne vojne operacije su heroji. Molim vas na minutu šutnje za sve poginule, rekao je. Poručio je u govoru da je jugoistočna Ukrajina zapravo dio Rusije jer je bila dio Ruskog carstva i jer se SSSR borio da ju oslobodi od nacista u Drugom svjetskom ratu.

– Ljudi u jugoistočnoj Ukrajini će sada živjeti u njihovoj pravoj, povijesnoj domovini. Želim da me vlast u Kijevu i njihovi pravi šefovi na Zapadu čuju. Stanovnici Donjecka, Luganska, Zaporižja i Hersona zavijek postaju naši građani, rekao je te dodao da će “zaštititi našu državu”.

Ustvrdio je da su stanovnici Donbasa bili ‘žrtve nehumanih terorističkih napada koje provodi kijevski režim‘. Nekoliko puta je ponovio kako Zapad nastoji oslabiti Rusiju. – Daleke 1991. Zapad je vjerovao da se SSSR neće vratiti, odnosno da se Rusija neće oporaviti nakon raspada Sovjetskog Saveza. Imali smo grozne devedesete, ali Rusija je sve izdržala i postala snažnija. Zapad, međutim, traži nove načine da nas oslabi i napadne. Oduvijek su sanjarili da će nas razbiti u manje države koje će se boriti jedne protiv drugih, nastavio je pa rekao da Zapad ima dvostruke, pa i trostruke standarde. – Oni misle da smo mi budale. Rusija je velika država, velika civilizacija i neće živjeti po tuđim, lažnim pravilima, rekao je.

Optužio je Zapada da je pohlepan i da želi kolonizirati Rusiju. – Oni ne žele da mi budemo slobodno društvo, žele nas vidjeti kao gomilu robova. Njima ne treba Rusija, mi trebamo Rusiju, rekao je i dobio ogroman aplauz.

U Kremlju počela svečanost na kojoj će Putin potpisati aneksiju

Započela je svečanost u Kremlju, na kojoj će biti potpisan sporazum o aneksiji okupiranih ukrajinskih regija Ruskoj Federaciji. Očekuje se govor veliki govor Vladimira Putina. Ruski dužnosnici zauzeli su mjesta u Velikoj palači Kremlja gdje se očekuje potpisivanje aneksije i Putinov govor.

Sva sjedeća mjesta su zauzeta, očekuje se dolazak Vladimira Putina koji kasni najmanje 10-tak minuta, iako je svečanost trebala početi u 14 sati. Vladimir Putin ušao je u Veliku kremaljsku palaču u 14.20 sati, prenosi Jutarnji.