Home Izdvojeno SVE TAJNE ZAGREBAČKIH PLAVIH VREĆICA Odvjetnik Danijel Pribanić poslao otvoreno pismo s pitanjima Gradu Zagrebu i Zagrebačkom Holdingu na koja sukladno zakonu moraju odgovoriti

SVE TAJNE ZAGREBAČKIH PLAVIH VREĆICA Odvjetnik Danijel Pribanić poslao otvoreno pismo s pitanjima Gradu Zagrebu i Zagrebačkom Holdingu na koja sukladno zakonu moraju odgovoriti

by Ante R.

Odvjetnik Danijel Pribanić poslao otvoreno pismo s pitanjima Gradu Zagrebu i Zagrebačkom Holdingu na koja sukladno zakonu moraju odgovoriti. Hoćemo li saznati sve tajne koje kriju “plave” vrećice za smeće. Njegovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti.

Poštovani,
molim vas da mi u skladu s odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, odgovorite na sljedeća pitanja:

1. Tko proizvodi i tko na tržište plasira plave vrećice za prikupljanje miješanog komunalnog otpada? Pošaljite mi ugovor kao i natječajnu dokumentaciju.
2. Zašto na vrećicama ne postoje osnovne informacije o proizvodu koji se koristi za široku uporabu, kao što je sastav, gramaža po površini, način odlaganja, i tome slično?
3. Ako je točno da se vrećice proizvode izvan EU, po kojim odredbama je izvršen uvoz u EU, tko je pripremio uvoznu carinsku deklaraciju i kako glasi deklaracija?
4. Zašto se na vrećice kad ih se kupuje u trgovinama obračunava porez na dodanu vrijednost od 25%, a ne od 13% koliko je iznos poreza na dodanu vrijednost za komunalne usluge? Jeste li koristili usluge poreznog savjetnika prilikom provođenja programa, i kojeg savjetnika?
5. U medijima se govori o tome da vrećice imaju zaštićeni dizajn. Molim vas da mi objasnite što je točno zaštićeno- koji oblik zaštite intelektualnog vlasništva, kako i gdje, za kojeg nositelja i tko je provodio zaštitu?

6. Na koji način se vrećice distribuiraju u trgovine? Tko ih i odakle razvozi, i pod kojim komercijalnim uvjetima se odvija ta trgovina? Jesu li vrećice u komisionu ili im je vlasnik trgovina koja ih daje u prodaju? Kolika je trgovačka marža na vrećicama, to jest koliko novca ostaje trgovini?
7. Kako se Grad ili Čistoća ili Holding naplaćuju, to jest, kako dolazite do novca od prodanih vrećica? Izdajete li račun proizvođaču vrećica ili trgovinama? Koju stopu poreza na dodanu vrijednost primjenjujete?
8. Što se događa nakon odvoza miješanog komunalnog otpada spremljenog u plavim vrećicama? Da li se on razvrstava nekako, spaljuje ili se odlaže na deponij kao što je to bio slučaj ranije?
9. U medijima je spomenuto da su stanovnici naselja bližih odlagalištu dobili vrećice besplatno. Molim da mi napišete koji je ukupno broj vrećica tako dan, i tko je i koliko obračunao poreza na dodanu vrijednost prilikom tog darovanja.

Ljubazno molim konkretne odgovore i dostavu cjelokupne dokumentacije emailom koja je vezana za pitanja koja sam postavio.
S poštovanjem,