Home Analiza “Rusi su došli do one točke kad bi rado zaustavili rat”

“Rusi su došli do one točke kad bi rado zaustavili rat”

by Ante R.

Vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović u Novom danu je komentirao trenutno stanje na ratištu u Ukrajini. Također se osvrnuo na ukrajinsku želju da se pridruži NATO savezu, navodeći da trenutno za to postoji mala mogućnost.

“Rusi su došli do one točke kad bi rado zaustavili rat jer sve što ide dalje, shvaćamo da vodi do dodatne eskalacije, do točke gdje se mogu prijeći crvene linije i situacija postaje sve opasnija. Rusi su iscrpljeni, ovih 300.000 mobiliziranih bi trebali učvrstiti liniju obrane”, navodi analitičar.

Komentirao je i službeni zahtjev Ukrajine za ulazak u NATO, navodeći da je procedura za brzi primitak Ukrajine u savez zanimljiva, ali da su male šanse da se ratom zahvaćenu zemlju primi u NATO.

“Ne mislim da Zelenski to vidi kao simboliku. U kontekstu kad Ukrajina ima tu pozitivnu dinamiku, mislim da on vjeruje da može to dobiti iako je to dvosjekli mač – 9 članica ju je podržalo, a sve ovisi o drugima i ponajprije SAD-u, a to je opet ta crvena linija. Ako se Ukrajina uključi u NATO, što je malo vjerojatno, stvarat će se pritisak”, kazao je Vidmarović. Dodaje i da Zapad pomaže Ukrajinu, ali da se ne želi izravno uključivati u sukob. Osvrnuo se i na teška oštećenja na plinovodima Sjeverni tok. Još se ne zna tko stoji iza toga.

“Obje strane imaju valjane razloge za sabotažu, i Rusi i Amerikanci, ali i drugi. Američki motiv bi bio da se kompletno izbaci Rusija kao energetski igrač – NE ruskom plinu i gotovo, Europa se mora osamostaliti. Ruski motiv je malo drugačiji, imamo te tužbe kupaca ruskog plina za obustavu isporuke i to je jedan od motiva koji bi mogao biti s ruske strane, tu se lova vrti sa strateškog pozicioniranja”, rekao je Vidmarović, piše N1.