Home Vijesti Ukrajinci objavili upute: Što učiniti u slučaju nuklearnog napada?

Ukrajinci objavili upute: Što učiniti u slučaju nuklearnog napada?

by Ante R.

Ukrajinski Centar za strateško komuniciranje i informacijsku sigurnost koji je osnovan pri Ministarstvu kulture i informacijske politike Ukrajine kao jedan od mehanizama za suzbijanje dezinformacija i usmjeren je na komunikaciju koja ima za cilj suprotstavljanje vanjskim prijetnjama, posebice onima koje dolaze iz Rusije, objavio je upute za građane o tome što učiniti u slučaju nuklearnog napada.

Centar je naveo i kako konzumirati tablete od juda u slučaju napada: za bebe do jednog mjeseca se preporučuje doza od 16 mg, za djecu od jedne do tri godine doza od 32 mg, za onu do 12 godina doza od 62,5 mg. Preporuka je da tinejdžeri, trudnice, dojilje i odrasli do 40 godina uzimaju 125 mg.

Nuklearna eksplozija u zatvorenom

“Ako vas je nuklearna eksplozija zatekla u domu, pobrinite se da zrak ne ulazi u prostorije kuće. Zatvorite sve prozore, vrata, ventilacijske otvore, isključite klimu i grijanje. Ako je moguće, premjestite se u sobu bez prozora”, navodi se u preporukama.

Preporučuje se da se građani ostanu u skloništu 24 sata, osim ako vlasti ne savjetuju drugačije. “Nemojte jesti ni dirati ništa što bi moglo biti radioaktivno kontaminirano”, dodaje se. Također se ne preporučuje ni pijenje vode sa slavine dok ne stigne obavijest da je to sigurno.

Nuklearna eksplozija na otvorenom

Ako se građani nalaze na otvorenom u trenutku napada, mogu primijetiti bljesak na nebu i savjetuje se da nipošto ne gledaju u tom smjeru jer to može zrokovati opekline rožnice, sljepoću i opekline oka.

“Zaustavite automobil na sigurnom mjestu pored ceste, zatvorite vrata i prozore, blokirajte ulazak zraka. Ako je moguće, zaštite uši slušalicama – to je zaštita od barotraume. Usta i nos pokrijte maskom ili tkaninom i dišite kroz to dok ne budete u skloništu”, savjetuje se.

Preporuka je da građani potraže sklonište u slučaju da ih eksplozija zatkene na otvorenom, prenosi N1.