Home Izdvojeno Manipulacija anketama da bi se promijenila negativna percepcija javnosti i prikazao lažni uspjeh

Manipulacija anketama da bi se promijenila negativna percepcija javnosti i prikazao lažni uspjeh

by Ante R.

Razlog pisanja ovog teksta je očiti pokušaj vladajućih da promijeni negativnu percepciju javnosti uslijed afera koje ih potresaju, prije svega mega pljačke u INA.
Nekoliko puta sam pisao o manipulaciji anketama, ali isključivo anketama pred izbore, gdje sam razotkrio i dokazao kako se radi, otkrio detalje manipulacije i predočio svoju računicu na osnovu statističkih podataka onih koji su pokušali manipulirati.
Piše: Ante Rašić

U Hrvatskoj imamo četiri ankete koje prezentiraju četiri različita medija, a znakovito je da ih provode tri agencije, znači jedna agencija radi za dvije medijske kuće i bez obzira na veličinu uzorka to je sukob interesa i zanimljivo da se rezultati jako razlikuju, nonsens.

Davno su stručnjaci za ispitivanje javnog mijenja objasnili tehniku manipulacije, najčešće se anketa ni ne provodi već ciljano piše, a ako se provodi onda se ispitivanje vrši tamo gdje ciljana politička opcija ima najveću i konstantnu vrijednost, najčešće u ruralnim sredinama, gdje starija populacija birača bira relativno konzervativnu opciju, ne koristi se internetom, ne čita portale i ovisna je o televizijama ili ponekad tiskovinama.

Zašto se manipulira i donosi li benefite ili kontraefekt

Najčešće se manipulira za stvaranje percepcije snage, moći i usmjeravanja birača pobjednicima ili tjeranje protivnika u drugačiju političku strategiju. U ovom slučaju radi se o micanju negativne percepcije javnosti, pokušavajući reći biračima: Vidite da smo mi u pravu i da nisu točni napadi oporbe i da smo mi ti koji su onemogućili krađu, pripisujući sebi rad državnih institucija, koji se svi ne mijenjaju nakon svakih izbora, kao veliki uspjeh i rad.

No ako pogledamo rezultate tri anketa u tri različita medija, HRT, RTL i Večernji list vrijednosti svake političke opcije iz mjeseca u mjesec kreću se u odnosu od 0,6 do 1 % oscilacija, a trendovi se kreću od trenda pada HDZ-a, do trenda rasta lijevo liberalnih ili desnih opcija, iako bi se to sve osim negativnog trenda kod HDZ-a moglo smatrati stagnacijom ili nepromijenjenim stanjem. Najveća promjena je kod neodlučnih jer njihov broj konstantno raste, a taj trend pokazuje kako Hrvati gube povjerenje u politiku i političare.

Četvrta anketa, koja HDZ-u daje 4 % veću podršku od prosječne vrijednosti ostale tri ankete, samo po sebi izaziva sumnju u vjerodostojnost i ukazuju nenamjernu ili namjernu manipulaciju.
Politolozi, sociolozi i psiholozi imaju zajednički stav da manipulativna anketa može izazvati isključivo negativni efekt i obiti se o glavu onome kome se lažno ili možda iz neznanja daje vrijednost koja nije ostvariva.

Statistička greška kao alat manipulacije

Navođenje anketara o visini statističke greške je apsolutno točno, no nije točno ono što prezenter ankete navodi. Ukupni zbroj statističke pogreške je okvir koji navodi anketar, točnije ne obračunava se statistička greška na ostvarenu vrijednost već se nalazi u okviru ostvarene vrijednosti.


Uzmimo primjer da politička opcija A ima vrijednost 28, a statistička greška je plus minus 3 % ta opcija može oscilirati u vrijednosti u plusu ili minusu 0,94 % nikako 2,88 %.
Po toj logici stranka koja ima 2,1 % može prijeći izborni prag ili ako drugoplasirana stranka ima 15 % može imati 18 ili 12 %. Oni koji se bave sportskom prognozom prepoznati će multiplikaciju kao kad imaju tri para na listiću, a svaki od tih parova može polučiti drugačiji rezultat. Tu imamo multiplikaciju 27, toliko postoji kombinacija da se pogodi točan rezultat. Sad zamislite koji bi stvarni rezultat neke ankete bio da se statistička greška računa na vrijednost, a ne u vrijednosti.

Zadnja anketa, ne navodim ni agenciju ni TV kuću više je sličila prezentacija ispitivanja koliko koji kraj Hrvatske jede banane ili koristi maslinovo ulje u upotrebi