Home Izdvojeno Ukrajinska vojska obučavala je svoje tenkiste da se bore poput topništva. Njihove rezultate izučavaju najugledniji svjetski instituti

Ukrajinska vojska obučavala je svoje tenkiste da se bore poput topništva. Njihove rezultate izučavaju najugledniji svjetski instituti

by Ante R.

Ukrajinski tenkovski korpus nije bio spreman za rusku invaziju na istočnu Ukrajinu 2014. Dvije tenkovske brigade ukrajinske vojske i deset mehaniziranih, zajedno opremljene s oko 400 bivših sovjetskih tenkova T-64, naprosto nisu bile dorasle ruskim snagama koje su imale na tisuće modernijih gusjeničara T-72 i T-80.

Ali Ukrajinci su brzo učili. Kad je Rusija proširila svoj rat protiv Ukrajine ove godine u veljači, ruske brigade suočile su se s mnogo većim i bolje opremljenim ukrajinskim tenkovskim snagama. Brza evolucija ukrajinskog tenkovskog korpusa već je postala i predmetom posebne studije na Royal United Services Institute u Londonu, piše Forbes. Osim što su više nego udvostručili strukturu svojih oklopnih snaga, Ukrajinci su poboljšali i svoje T-64, dodali im T-80 i T-72 i razvili novu taktiku za tročlane tenkovske posade. No, najvažniji pomak timovi iz ukrajinskih tenkova ostvarili su uvježbavajući gađanje iz svojih 125-milimetarskih topova pod velikim kutovima, kako bi domet tenkovskih cijevi povećali gotovo do razine haubica.

“Ova tehnika briše granicu između tenkova i topništva”, pišu analitičari Zabrodskyi, Watling, Danylyuk i Reynolds u svojoj studiji objavljenoj na londonskom Kraljevskom institutu.

Osam godina nakon inicijalne ruske invazije 2014., ukrajinski oklopni korpus proširio se na šest tenkovskih brigada, 13 mehaniziranih brigada, pet zračno-jurišnih brigada i dvije brigade marinaca. Vozni park im je zajedno činilo oko 900 nadograđenih tenkova T-64, T-72 i T-80. Ruski oklopni korpus i dalje je bio veći i, na mnoge načine, sofisticiraniji. Moskovski agresori su u Ukrajini u veljači imali oko 2800 tenkova, snage koje su na kraju uključivale i najnovije modele poput T-90, piše slobodnadalmacija.hr.

No, brojčana i tehnološka neusklađenost tenkovskih postrojbi dvije zemlje nije na koncu bila presudna za ratni rezultat, kako se kasnije pokazalo. Ozbiljni analitičari u Ukrajini nikad nisu očekivali puno epskih tenkovskih bitaka poput one slavne kod Kurska, budući da se ni ruska ni ukrajinska vojna doktrina ne oslanjaju na oklop u borbi protiv oklopa. Umjesto toga, tenkovske jedinice oblikuju snage koje pomažu u obuzdavanju i izolaciji neprijateljskih trupa tako da topništvo, zaštićeno tenkovima, može neprijatelju zadati presudni udarac.

Zato i nije fatalno važno ako jedna vojska ima više tenkova od druge. Ono što je stvarno važno je koliko dobro svaka vojska koristi svoje tenkove.

Ukrajinska vojska, u svom ludom nastojanju da se hitno modernizira nakon invazije na Krim iz 2014., mudro je fokus stavila na topništvo i do 2022. gotovo se izjednačila s ruskim agresorskim snagama, cijev po cijev. “Razlika u broju između ruskog i ukrajinskog topništva nije bila toliko značajna na početku sukoba”, zabilježili su analitičari u Londonu. Ukrajinska vojska imala je na raspolaganju 1176 topničkih oruđa i 1680 raketnih bacača naspram 2433 topnička oruđa i 3547 raketnih bacača ruske vojske. Ukrajinci su, naime, mogli upotrijebiti sve svoje velike topove i raketne bacače za rat 2022., dok su Rusi morali zadržati znatan topovski arsenal i unutar svojih granica.Tako su ih Ukrajinci u veljači dočekali s gotovo onoliko artiljerijskih oruđa koliko su imali i osvajači, ali i s dovoljno modernih tenkova koji su često djelovali poput topova i haubica.

Ukrajinske oružane snage obučavale su svoje tenkovske posade da se bore kao topništvo kad je god to potrebno. “Tenkovi Ukrajine promijenili su tradicionalne pristupe i razvili tehnike neizravne vatre”, pišu analitičari koji su pomno izučavali ovaj aspekt ukrajinskog rata. Naučili su pucati s visoka na ciljeve koji su posve izvan vizualnog dometa, kao što to inače čini topništvo. Za ovu zadaću obično su koristili visokoeksplozivne rasprskavajuće projektile, a to je zahtijevalo i upotrebu posebnih uređaja za navođenje – pokazivača azimuta i bočne balistike.

„Nove računalne metode omogućile su ukrajinskim tenkovskim posadama postizanje visoke točnosti topničkih pogodaka na udaljenostima do deset kilometara. To je tri puta dalje nego što tenkovski top obično puca, a ukrajinske metode znatno su smanjile i vrijeme za računanje korekcije vatre, na samo nekoliko sekundi.” – napisali su analitičari Zabrodskyi, Watling, Danylyuk i Reynolds. Po njima je riječ o iznimno inovativnim tehnikama, jer omogućavaju tenkovima da koncentriraju vatru na prilično širokom području, dok istodobno mogu manevrirati bez zaštite i zaklona koji su uvijek potrebni klasičnom topničkom oruđu.

Ukrajinci su, jednom riječju, unaprijedili vojnu znanost i demonstrirali svijetu kako tenkovi mogu jednako, a ponekad i još učinkovitije od klasičnog topništva, obavljati specijalizirane artiljerijske zadaće. Tenk koji puca pod visokim kutom nema domet na razini namjenske haubice, ali se, za razliku od nje, na fronti može sam zaštititi od napada ili uzvraćene vatre. Rezultati ovih tehnika govore sami za sebe: premda su u rat ušli s puno više tenkova i topništva nego što su imali Ukrajinci, snage Kijeva ne samo da su s vremenom otupjele sveopći ruski napad, nego su naposljetku u protuofenzivi i otjerali Ruse u povlačenje, piše slobodnadalmacija.hr.