Home Izdvojeno Mario Jareb: Inicijativa Kolinde Grabar Kitarović o Jasenovcu je dobar put!

Mario Jareb: Inicijativa Kolinde Grabar Kitarović o Jasenovcu je dobar put!

by Ante R.

Dr.sc. Mario Jareb, hrvatski povjesničar, znanstveni savjetnik s Hrvatskog instituta za povijest i potpredsjednik Matice Hrvatske, bio je gost večerašnje emisije “U ime naroda” na Mreža TV Zagreb.

Jareb je govorio o lažnim tvrdnjama Jasminke Domaš, novinarke HRT-a i glasnogovornice židovske organizacije Bet Izrael bliske Ivi Goldsteinu, koja je u intervjuu Jutarnjem listu lagala o neobjavljenim istraživanjima Hrvatskog instituta za povijest. Ta istraživanja ne postoje.

Zašto se namjerno i s kojim razlogom uvijek u specifičnim međunarodnim okolnostima Hrvatsku i njene ugledne znanstvene institucije izvan kontrole neojugoslavenske historiografije pokušava predstaviti neetičnim, sklonim prikrivanju zločina i neofašizmu?

Tko je i zašto bunkerirao jugoslavenska istraživanja Jasenovca, kakva je uloga neojugoslavenskih aktivista, povjesničara i političara a kakva tzv. desnih militanata i koliko pomažu jedni drugima nanoseći štetu Hrvatskoj?

Što je Esther Gitman rekla Goldsteinu o arhivima? Treba li Hrvatska ultimativno inzistirati da Srbija vrati hrvatsku arhivsku građu? Je li ideja predsjednice Kolinde Grabar Kitarović pravac utvrđivanja istine o Jasenovcu?

Treba li na Bleiburgu utemeljiti međunarodnu ispostavu Hrvatskog instituta za povijest, koji bi se multidisciplinarno bavio istraživanjima jugoslavenskog komunističkog režima i njegovih zločina?

Mario Jareb u emisiji “U ime naroda” govorio je o svim ovim pitanjima.