Home Svijet Napeto u Crnoj Gori: Vučić preko svojih televizija želi postaviti ovog čovjeka za predsjednika. Đukanović u opasnosti?

Napeto u Crnoj Gori: Vučić preko svojih televizija želi postaviti ovog čovjeka za predsjednika. Đukanović u opasnosti?

by Ante R.

Agencija za elektroničke medije Crne Gore je u preliminarnom izvješću o medijskom predstavljanju tijekom izborne kampanje za predsjednika Crne Gore priopćila da kandidat Andrija Mandić ima najveći medijski prostor, čak 34 posto zastupljenosti.

Izbori se održavaju 19. ožujka, a sudjeluje sedam kandidata.
Mandić je kandidat najbrojnijeg saveza parlamentarne većine, prosrpskog i proruskog Demokratskog fronta (DF), blizak je Srbiji i predsjedniku Aleksandru Vučiću. Iako to u kampanji ne naglašava, njegov DF se otprije zauzima za ukidanje sankcija Rusiji, izlazak iz NATO-a i povlačenje priznanja Kosova, navodi Radio Slobodna Europa.

Iz portala Raskrinkavanje i Centra za monitoring i istraživanje (CEMI), organizacija koje prate medijska izvještavanja u predizbornoj kampanji u Crnoj Gori, upozoravaju da elektronički mediji većinom favoriziraju Mandića.

“S obzirom na to da se financiraju srbijanskim kapitalom, otvoren je značajan medijski prostor za kandidate koji dominantno zastupaju prosrpske narative”, ocjenjuje za Radio Slobodna Europa Ana Nenezić iz CEMI-ja, koji godinama prati izborne procese.

Ističe da četiri od pet televizija s nacionalnom frekvencijom u Crnoj Gori imaju strane vlasnike, dominantno iz Srbije.
Ovi mediji nemaju obvezu poštovanja Pravilnika o pravima i obavezama “emitera” tijekom predsjedničke kampanje, koji je propisala Agencija za elektroničke medije. Tim dokumentom predviđeno je da svi kandidati moraju biti jednako medijski zastupljeni, piše Slobodna Dalmacija.
U praksi je na poštovanje ovog pravila “osuđen” jedino Javni servis Crne Gore, dok privatne televizije nemaju tu obvezu.

Tko su vlasnici televizija u Crnoj Gori?
Od pet televizija s nacionalnom pokrivenošću, samo je Javni servis, Radio Televizija Crne Gore (RTCG), u vlasništvu Crne Gore.
Nova M članica je United Medije, čiji je osnivač srpski biznismen Dragan Šolak, a vlasnik međunarodni investicijski fond (BC Partners). Ova kompanija, koja, osim u Srbiji, djeluje u BiH i Hrvatskoj, ima većinski paket i u crnogorskoj televiziji Vijesti. Oni su jedan od rijetkih medija u Srbiji koji preispituje poteze vlasti u toj državi, predvođenih predsjednikom Vučićem, zbog čega su na udaru kritika njegovih “naprednjaka”.

Međutim, druge televizije itekako su prosrpski orijentirane. Naime, srpski biznismeni bliski Vučiću vlasnici su dviju televizija u Crnoj Gori.
Vlasnik Prve je Srđan Milovanović, offshore biznismen, čiji je brat povjerenik Vučićeve Srpske narodne stranke u Nišu.
Vlasnik televizije Adria je srpski biznismen Bratislav Stoiljković. Njemu je prošle godine Agencija za nacionalnu sigurnost, uz još tridesetak osoba, uključujući šest ruskih diplomata, zabranila ulazak u Crnu Goru. Policija je tada navela da su “indicirani kao nosioci malignog utjecaja za interese stranih službi”.