Home OBŽ Osječko-baranjski župan: Prekretnica u gospodarskom razvoju Slavonije

Osječko-baranjski župan: Prekretnica u gospodarskom razvoju Slavonije

by Ante R.

Američka kompanija Jabil do kraja godine u osječkoj poslovnoj zoni izgradit će proizvodne pogone u kojima će raditi 1500 radnika, kojih nema na Zavodu za zapošljavanje. Zasad je poznato da je riječ o visokotehnološkim proizvodnim procesima. Grad Osijek i Osječko-baranjska županija unaprijed su pokrenuli programe ciljane obuke učenika i studenata, kao i prekvalifikaciju radnika za konkretne potrebe tržišta.

Američka tvrtka Jabil od osnutka 1966. svoje proizvodno poslovanje proširila je na više od 100 lokacija u 30 zemalja diljem svijeta s 250 tisuća zaposlenih.

– Svjetski gospodarski div koji je u zadnjoj fazi odabira između 16 zemalja, a u zadnjem krugu razgovora između Rumunjske, Latvije, Bugarske, Srbije i Hrvatske, mi smo uspjeli uvjeriti tvrtku Jabil da ipak investira kod nas u Hrvatskoj odnosno u Osijeku, za HRT Dnevnik rekao je Ivan Anušić, osječko-baranjski župan.

Župan je kazao da su tvrtki ponudili cijeli paket i postavili im se kao partneri te proaktivno vodili pregovore i razgovore.
– Stavili smo interese tvrtke i interese zajednice u slučaju Osijeka i Osječko-baranjske županije, Slavonije u cjelini. Uspjeli smo dogovoriti s njima ono što je njima bila interesantno i ono što su oni smatrali da im je bitno u odluci hoće li investirati kod nas ili u drugim zemljama, rekao je Anušić.

Prekretnica u gospodarskom razvoju Slavonije

– To je prekretnica u gospodarskom razvoju Slavonije koja će sada krenuti u jednom drugom smjeru. 1500 ljudi nije malo, ali to nije kraj oni nakon toga nastavljaju širiti svoje kapacitete ovdje u Osijeku, dodao je.

Anušić je istaknuo da Jabil počinje s izgradnjom pogona već sada i da će do kraja ove, a početkom 2024. godine objekt biti gotov i spreman za početak proizvodnje.
–  Radi se o matičnim pločama za automobile i za informatičku opremu, radi se o mikročipovima, čipovima, protetici u medicini i radi se o svim elementima u elektrotehnici koji se danas koriste u modernim industrijama, dodao je., piše HRT.