Home Izdvojeno ANUŠIĆ U BANJA LUCI Hrvati u BiH suočavaju se s brojnim izazovima, od identitetskih do demografskih

ANUŠIĆ U BANJA LUCI Hrvati u BiH suočavaju se s brojnim izazovima, od identitetskih do demografskih

by Ante R.

Na poziv banjolučkog biskupa, mons. dr. Franje Komarice, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić posjetio je jučer Banja Luku. Tom prilikom održao je sastanak i s potpredsjednikom Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Davorom Pranjićem te generalnim konzulom RH u Banja Luci Zoranom Piličićem.

S banjolučkim biskupom Komaricom župan je razgovarao o planovima Biskupije za daljnji razvoj trapističkog samostana Marija Zvijezda, koji nosi neprocjenjiv duhovni i materijalni značaj za banjolučki kraj. Samostan koji je utemeljio o. Franz Pfanner ima iznimnu kulturnu i povijesnu baštinu koju je potrebno čuvati i promicati.

Foto OBŽ

– Katolička crkva oduvijek je bila vezivno tkivo Hrvata u Bosni i Hercegovini, a njena je uloga u današnja turbulentna vremena osobito važna. Zato mi je iznimno zadovoljstvo posjetiti biskupa Komaricu, čiji dugogodišnji rad osobno iznimno cijenim. Kao što smo to dosad činili u suradnji s Hrvatima u Vojvodini i u Crnoj Gori, na sastanku s biskupom izrazio sam spremnost Osječko-baranjske županije da pomognemo i radu Biskupije. Hrvati izvan Domovine, a osobito oni koji žive u susjednim zemljama, jaki su onoliko koliko im pomaže matična država, stoga smatramo svojom obvezom biti im podrška koliko god je moguće u okviru naše nadležnosti – rekao je župan Anušić, dodavši da je
pozvao biskupa Komaricu u uzvratni posjet Osječko-baranjskoj županiji.

Potpredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda, Davor Pranjić ovom prilikom predstavio je planove infrastrukturnih projekata koji su u pripremi. Na putu prema uspješnom korištenju sredstva Europskih fondova koja se Bosni i Hercegovini stavljaju na raspolaganje u ovom proračunskom razdoblju, Osječko-baranjska županija će osigurati edukaciju kadrova kao što to činimo i s Hrvatima u Srbiji. Uz to, za projekte od iznimnog značaja za hrvatski narod, osigurat će se i financijska sredstva u idućoj proračunskoj godini.

– Drago mi je što potpredsjednik RS-a Davor Pranjić ima viziju kako pomoći Hrvatima u Republici
Srpskoj i što to čini kroz konkretne i dugoročne projekte. Samo na taj način može se postići opipljiv
napredak, koji ćemo kao Županija naravno poduprijeti – dodao je župan Anušić.
Potpredsjednik Republike Srpske, Davor Pranjić, istaknuo je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom s
Osječko-baranjskom županijom.

– Bilo mi je zadovoljstvo ugostiti župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića i njegove suradnike
u Banjoj Luci. Naša dosadašnja suradnja bila je vrlo uspješna, a uvjeren sam da će i budući projekti,
koji se ponajprije odnose na jačanje prekogranične suradnje te projekti koji će doprinijeti
ekonomskom i gospodarskom razvoju ovog kraja, biti plodonosni. Činjenica je da su naša razmišljanja
u ovom pogledu vrlo slična te da uspjeh neće izostati ako uložimo potreban maksimum u njihovoj
realizaciji u predstojećem razdoblju – rekao je Pranjić.

S generalnim konzulom RH u Banja Luci, Zoranom Piličićem župan je razgovarao o iskustvima
suradnje s Hrvatima u susjednim zemljama te općenito o položaju Hrvata u Republici Srpskoj i Bosni i
Hercegovini.
Prilikom ovog posjeta župan Ivan Anušić posjetio je i Franjevački samostan Petrićevac, koji je u svojoj turobnoj povijesti više puta bio srušen, stoga se današnji samostan nalazi u petoj zgradi od 1875. godine.
Osječko-baranjska županija je dolaskom župana Ivana Anušića je dodatno osvijestila važnost i nužnost pomoći i podrške Hrvatima izvan Hrvatske, a osobito onima koji žive u susjednim zemljama. Sustavna pomoć Županije, bilo financijska, politička ili edukativna, prisutna je u Vojvodini, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, što je ponovljeno i tijekom posjeta Banja Luci. Hrvati u cijeloj Bosni i Hercegovini suočavaju se s brojnim izazovima, od onih identitetskih do demografskih, stoga je župan stavio na raspolaganje resurse kojima Županija raspolaže kako bi im pomogao u opstojnosti i očuvanju vlastita identiteta kao konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine, priopćila je OBŽ.