Home OBŽ Pupovac u Belom Manastiru otvorio “Baranjsku srpsku kuću”

Pupovac u Belom Manastiru otvorio “Baranjsku srpsku kuću”

by Ante R.

U Belom Manastiru otvorena je “Baranjska srpska kuća”. Srpska zajednica otkupila je staru kuću panonskog stila pokraj pravoslavne crkve. Kupnja, obnova i opremanje stajali su gotovo 200 tisuća eura. U prizemlju je galerija, na katu uredi i dvorane, a u kući će se održavati razne radionice, te književne i glazbene večeri.

Kuća je izgrađena 1910. godine u jednoj od najstarijih gradskih ulica. Prije dvadesetak godina otkupila ju je i obnovila mađarska manjinska zajednica, te  koristila kao obrazovni centar. Prije dvije godine kuću je od mađarske zajednice za nešto manje od 200 tisuća eura otkupio Fond za kapitalne investicije Srpskog narodnog vijeća. Iako se još mora dodatno urediti i prilagoditi novim sadržajima u galeriji je otvorena i prva izložba ikona na staklu nepoznatog majstora. U kući će se održavati koncerti, radionice, književne i glazbene večeri. “Objekt je namijenjen srpskoj zajednici, ali i za posjećivanje i druženje svih”, rekao je otvarajući kuću predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. “Na taj način moramo nadvladati svojim kulturnim, duhovnim, obrazovnim i svakim drugim bogatstvom prepreke. Taj posao nije lak. Potrebno je puno truda i umješnosti da se to napravi. Pozivam vas da to radite na ovom mjestu što je moguće više”, zaključio je Pupovac.

Baranjska srpska kuća

Baranjska srpska kuća Foto: Neven Knežević / HRT Radio Osijek

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob istaknuo je da je Baranja stoljećima multietnička i multikonfesionalna sredina. ” Treba poštovati sve ljude njihovu kulturu i tradiciju. U ovoj kući vidi se pečat nekoliko naroda koji su naseljavali i još uvijek naseljavaju grad i Baranju”, rekao je gradonačelnik Rob.

Na otvorenju kulturno-društvenog centra sudjelovali su pripadnici srpske i ostalih manjinskih zajednica Osječko – baranjske i susjednih županija, te episkop osječkopoljski i baranjski Heruvim, piše HRT-Radio Osijek