Home Izdvojeno Penava u Borovu: Vlasti u Hrvatskoj ne smeta JNA, mauzolej četničkom vojvodi i nepresuđeni ratni zločinci, ali joj smeta HOS i pozdrav „Za dom spremni

Penava u Borovu: Vlasti u Hrvatskoj ne smeta JNA, mauzolej četničkom vojvodi i nepresuđeni ratni zločinci, ali joj smeta HOS i pozdrav „Za dom spremni

by Ante R.

Dana 2.svibnja 1991.godine, u Borovu selu, iz zasjede srpskih paravojnih postrojbi ubijeno je 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika vinkovačke Specijalne policije – Stjepan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić, Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić. U napadu na hrvatske redarstvenika ranjena su 23 policajca. U noći s 1. na 2.svibnja dvojicu njihovih kolega iz postrojbe Zvonimira Matkovića i Dalibora Križanovića, srpske su snage zarobile tijekom redovite ophodnje.

Njima u spomen svake godine na ovaj dan, u organizaciji MUP-a RH, kod spomen obilježja u središtu Borova brojna izlaslanstva, od članova obitelji preko stradalničkih udruga do državnoga vrha odaju počast polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Nakon središnje komemoracije potpredsjednik Vlade Davor Božinović naglasio je ovaj vrlo važan događaj u našoj nacionalnoj povijesti kao prekretnicu koja je najavila rat u Hrvatskoj.

– Nakon zasjede i mučkog ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika postalo je jasno da da će rat biti neizbježan i krvav. Oni koji su napad planirali, željeli su tom akcijom izazvati strah, zabrinutost i paniku među stanovništvom i hrvatskim policijskim snagama kao jedinoj organiziranoj obrani mlade hrvatske države u to vrijeme, međutim izazvali su potpuno drugačiji efekt i ljudi su se nakon ovog događaja organizirali i opremili. Tada smo, žaleći za žrtvama krenuli u stvaranje vlastite države. I danas žalimo, ali smo opremljeni i obučeni kako se ništa slično ne bi ponovilo. Zato je iznimno važno okupljati se na ove obljetnice pogotovo za mlade generacije jer mladi moraju znati kako je nastala država. Ništa nam kroz povijest, pa ni država u kojoj živimo, nije poklonjeno. Za sve smo se izborili velikom žrtvom i hrabrošću hrvatskih branitelja kojima odajemo počast i zahvaljujemo – naglasio je Božinović.

Za ubojstvo hrvatskih redarstvenika ni dan danas još nitko nije odgovarao i takva situacija opterećuje odnose Hrvatske i Srbije.

– Istinu treba prihvatiti. Ubijeni policajci nisu nikoga napadali, samo su radili svoj posao. Kada svi prihvatimo da je ono što se dogodilo ne samo za nas tragedija, već neprihvatljivo s bilo kog aspekta gledanja na te događaje, moći ćemo ići naprijed i ja sam optimist premda to neće biti lako – naglasio je Božinović. Dodao je i da je Hrvatska pozicionirana kao članicu NATO-saveza, EU-a i schengenske zone te priznata u međunarodnim okvirima kao partner.

Medijima se nakon komemoracije obratio i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.

– Ovo vrijeme u kojem živimo danas doživljam tako da imamo vlast u Hrvatskoj kojoj smeta HOS i podzrav „za dom spremni”, a ne smetaju joj JNA, četnički vojvoda i mauzolej ovdje u Borovu te nepresuđeni ratni zločinci. To je žalosna činjenica Hrvatske 32 godine nakon masakra 12 hrvatskih redarstvenika ovdje u Borovu selu – poručio je Penava.

Nakon članova obitelji i suboraca ubijenih redarstvenika, vijence je u ime Hrvatskoga sabora položilo izaslanstvo predvođeno saborskim zastupnikom Josipom Šarićem, u ime Predsjednika RH predvođeno general-pukovnikom Marijanom Marekovićem, a u ime Vlade RH predvođeno potpredsjednikom i ministrom unutarnjih poslova Davorom Božinovićem. Vijence su položila i izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vinkovaca predvođena zamjenikom župana Franjom Oreškovićem te gradonačelnikom Ivanom Bosančićem kao i vukovarsko izalsnastvo na čelu s gradonačelnikom Ivanom Penavom. Misa zadušnica služena je u vinkovačkoj župnoj crkvi sv.Euzebija i Poliona, a nakon toga u Vinkovcima je održana i utrka 12 kilometara za 12 redarstvenika.

Inače, u organizaciji Policijske uprave vukovarsko-srijemske, udruga i sportskih klubova, do 12 svibnja u okviru obilježavanja Memorijala dvanaest redarstvenika održavaju se brojna sportska natjecanja, a obilježavanje završava 18.svibnja humanitarnom akcijom dobrovoljnog darivanja krvi djelatnika PU vukovarsko-srijemske, piše HRV.

Penava se oglasio i na fb-u:

“MASAKR U BOROVU SELU – ZAKLJUČNO]

U vremenu u kojem živimo vlasti u Hrvatskoj ne smeta JNA, mauzolej četničkom vojvodi i nepresuđeni ratni zločinci, ali joj smeta HOS i pozdrav „Za dom spremni!“.

Vlast u Hrvatskoj danas smeta i brine što će o nama misliti strani veleposlanici kao i na koji način pozdrav „Za dom spremni!“ utječe na ugled Republike Hrvatske u očima stranih diplomata, ali ih ni malo ne brine i ne smeta to kako su svih ovih godina narušili ugled Republike Hrvatske u očima obitelji masakriranih hrvatskih redarstvenika, u očima hrvatskog naroda.

Ne smeta im to što su i na koji način su narušili mišljenje o Hrvatskoj, a posebno što su narušili naše unutarnje dostojanstvo.

U ranijem postu napisao je:

“[32. OBLJETNICA POGIBIJE 12 HRVATSKIH REDARSTVENIKA]

Mimohodom i polaganjem vijenaca odali smo počast žrtvi 12 hrvatskih redarstvenika, pripadnika tadašnje Specijalne jedinice MUP-a koji su na današnji dan 1991. godine spašavajući svoje zarobljene kolege dočekani u zasjedi i masakrirani u Borovu Selu.

Za smrt ovih 12 mladih života koji su bili zalog tome da danas uživamo slobodu u svojoj državi, još nitko nije odgovarao. Iz godine u godinu svakog 2. svibnja okupljamo se na ovome mjestu, zahvaljujući svim hrvatskim braniteljima na hrabrosti i nesebičnosti koju su dali u borbi za našu domovinu, no ni danas nas, 32 godine poslije, još uvijek ne napušta osjećaj gorčine prožet pitanjem hoćemo li ikada dočekati pravdu.

U vječni spomen na njih i njihovu žrtvu, neka im je vječna hvala i slava!”